Denník N

Nechceme počuť fakty, pravda nie je pravda. Pobrexitové šialenstvo v knihách Ali Smith

Škótska autorka reaguje vo svojich knihách na situáciu v Británii po odchode z Európskej únie. Nepíše jednoducho, na jej vyjadrovanie si treba zvyknúť.

„Veci sa časom môžu zmeniť, to, čo v živote vyzeralo ako pevné, priklincované a uzavreté, sa môže zmeniť a otvoriť, a čo sa niekedy zdá nemysliteľné a nemožné, bude v inom čase možné veľmi ľahko,“ píše Ali Smith vo svojej knihe Jar.

Je to tretia časť jej tetralógie štyroch ročných období, ktorou škótska autorka reaguje na situáciu v Británii po brexite. Prvé tri časti (Jeseň, Zima, Jar) vydalo Artforum vo výbornom preklade Kristíny Svrčkovej. O ilustrácie obálok, ktoré sa akoby vpíjajú do seba, sa postarala Veronika Klímová.

Ali Smith ani v jednej časti svojho Kvarteta neponúka jednoduché čítanie. Mení perspektívy, rozpráva o prítomnosti, aby si odskočila do minulosti a po chvíli sa vrátila späť. Nestrieda len obdobia, ale aj časy a osobu rozprávača. Miestami je cynická, občas vtipná, ale neustále priama.

Rozpráva skutočné príbehy skutočných ľudí, ktorí nezápasia len o hodnoty, ale aj o názory. A to nielen v osobných rozhovoroch, ale predovšetkým na sociálnych sieťach. Jar sa začína tučným písmom opísanou postfaktickou dobou, ktorú žijeme.

Dnes nechceme počuť fakty. Chceme rozruch. Chceme, aby sa veci opakovali. Chceme, aby sa veci opakovali. Chceme, aby ľudia pri moci hovorili, že pravda nie je pravda.“

Migranti na pláži

Napriek všetkému prichádza po zime jar. Sneh sa roztopil, zakvitli kvety a stromy. Nastávajú lepšie časy. Aspoň to sme si po zime s koronou mysleli. Jar, ktorú Ali Smith síce napísala pred pandémiou, však môžeme čítať aj ako odkaz na to, čo sme prežili. Hoci nespomína žiadne obmedzenia, Jar je kniha o súčasnosti.

Škótska autorka rieši nenávistné prejavy na sociálnych sieťach, nevkusnú reklamu, nereálne fotky na Instagrame. Píše o politikoch, ktorí sú vypočítaví a skôr ako na ľudí myslia na to, aby sa udržali pri moci.

„Je možné, že naozaj nevedia, čo robia, povedala. Je rovnako pravdepodobné, že naozaj vedia,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie