Denník N

EURO, 12. deň: Chorvátov kritizovali, že sú za zenitom. Teraz 35-ročný Modrić vyradil Škótov

Chorváti oslavujú prvý gól Nikolu Vlašića. Foto - TASR
Chorváti oslavujú prvý gól Nikolu Vlašića. Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

v utorok sa odohrali dva zápasy skupiny D. Anglicko a Česko bojovali o prvé miesto, ktoré by zároveň znamenalo osemfinále proti tímu zo „skupiny smrti“.

Angličania však nešpekulovali a Čechov porazili, hoci prípravu na zápas narušila povinná izolácia dvoch hráčov pre kontakt s pozitívnym záložníkom Škótska.

Česi tentoraz nebodovali a prepadli sa v tabuľke až na tretie miesto, čo však v ich prípade na postup do vyraďovacej fázy stačilo.

Naopak, Škótsko sa na svojom prvom turnaji od MS 1998 lúči po skupinovej fáze. Pred zápasom s Chorvátmi si verilo, lebo tých mnohí experti kritizovali.

Nakoniec však žiaril Luka Modrić, ktorý ukázal, že s Chorvátskom na Eure ešte treba počítať.

Súhrn futbalového Eura prinášame po každom hracom dni. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast a posielame ho aj e-mailom vo forme newslettra.


Sen trval iba tri zápasy. Škótsko sa po 23 rokoch kvalifikovalo na veľký turnaj, na Eure však končí. Po dekádach zlyhaní prišiel postup na tohtoročné Euro a Škóti na ňom nedokázali postúpiť zo skupiny. Proti Chorvátsku mali pritom veľkú šancu.

Bol to súboj tímov, ktoré sa doteraz trápili. Chorváti remizovali s Čechmi, zatiaľ čo Škótsko dokázalo vybojovať remízu s Anglickom.

Škóti si proti finalistovi posledného svetového šampionátu verili. O Chorvátoch sa totiž po nevýraznom úvode turnaja rozprávalo, že najlepšie obdobie majú už za sebou a ich najlepší hráči zostarli.

V glasgowskom Hampden Parku však Škóti prehrali 1:3. Ikonický ľavý obranca Andy Robertson z Liverpoolu po zápase hodnotil: „Modrić dirigoval celú hru a strelil krásny gól: preto nám to nevyšlo.“ Duel rozhodol 35-ročný chorvátsky tvorca hry Luka Modrić, ktorý je napriek veku pre Chorvátsko naďalej veľmi dôležitý.

„Poučili sme sa a teraz spravíme všetko pre to, aby sme boli aj na ďalšom veľkom turnaji,“ vyhlásil tréner Škótska Steve Clarke. Toho fanúšikovia kritizovali za nevýrazný štýl hry v úvode Eura, predovšetkým v zápase s Českom. Keď Škótsko potom po bojovnom výkone remizovalo s Anglickom, nálada sa zlepšila. Fanúšikovia verili v historický postup.

Škótsko však malo problémy už pred zápasom. Pre pozitívny test na covid totiž zo zostavy vypadol 20-ročný Billy Gilmour. Záložník Chelsea patrí k najväčším talentom škótskeho futbalu a v piatok odohral skvelý zápas proti Anglicku. Proti Chorvátom citeľne chýbal. V priestoroch, kde by sa inak bežne pohyboval, kraľoval Luka Modrić. Namiesto Gilmoura sa na ihrisku trápil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Súhrn MS vo futbale

Súhrn toho najdôleležitejšieho z hracieho dňa futbalových MS.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie