Denník N

Stres z pandémie príliš veľa žien zapíjalo alkoholom

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Ľudia viac než pre potešenie začali piť preto, aby zvládali stres.

Štatistiky z krajín OECD (patrí tam aj Slovensko), ale aj americké akademické štúdie či články v odborných časopisoch zaoberajúcich sa závislosťami sa zhodujú v tom, že jedným z nepríjemných efektov pandémie covidu-19 bol aj nárast konzumácie alkoholu. Ukázalo sa pritom, že tento problém sa týka viac žien ako mužov, respektíve, že ženy viac ako muži priznávali, že počas pandémie siahli po poháriku alebo viacerých častejšie ako predtým.

Odborníci na závislosti v USA rozmach pitia počas pandémie prirovnávajú k nárastu konzumácie alkoholu po útokoch na dvojičky, či po devastačných hurikánoch Katrina a Rita. Upozorňujú však aj na to, že kým teroristické útoky a prírodné katastrofy boli obrovským šokom a zničili životy veľkého počtu ľudí, neprebiehali dlhé mesiace ako pandémia a ani naraz nezasiahli prakticky celé krajiny.

To, že ženy hlásia viac problémov s pitím ako muži, sa spája s tým, že pandémia im na plecia naložila viac povinností ako zvyčajne, že sa hlavne od nich tradične očakáva, že sa postarajú o chorých a nevládnych, čo je vyčerpávajúce a ubíjajúce, a aj s tým, že mnoho žien zostalo pre rozličné opatrenia, zákazy, zavreté školy doma s deťmi, čo mohlo prehĺbiť pocit osamelosti, frustrácie či úzkosti z budúcnosti.

Pijem, aby som to zvládla

Psychologička z izraelskej linky dôvery pre ľudí so závislosťami Ilana Kanfiová tvrdí, že počas pandémie spozorovali viac telefonátov od žien ako zvyčajne, čo ju zase až tak neprekvapilo. „Takéto udalosti sú spúšťačom neprimeraného pitia alkoholu, v ohrození sú aj ženy, čo abstinujú a zrazu začínajú pociťovať zvýšenú túžbu vypiť si, lebo sú vo väčšom strese a veci sú pre ne menej zvládnuteľné. Čo ma znepokojuje, je to, že stále viac žien nám hovorí, že si potrebujú vypiť, aby vôbec zvládli fungovať, aby zaspali po náročnom dni a aby mali silu zase ráno vstať. To je veľmi nebezpečný začarovaný kruh,“ vysvetľuje psychologička.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Životy žien

Komentáre

Teraz najčítanejšie