Denník N

Vedie úrad na ochranu whistleblowerov: Bonzákov sme mali v minulosti, dnes ide o férových ľudí

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

23. jún je Svetovým dňom na ochranu whistleblowerov. Na tému whistleblowingu u nás roky upozorňovali len mimovládne organizácie. Dnes je to už inak. Po roku a pol hľadania toho, kto sa postaví do čela Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti, poslanci vo februári zvolili Zuzanu Dlugošovú. Teraz musí úplne od základov vybudovať nový úrad.

V rozhovore sa dočítate:

  • kedy začne úrad naplno fungovať;
  • čo je to vlastne protispoločenská činnosť a kto sú whistlebloweri;
  • prečo je whistleblowerkou Ľubica Lapinová, ale o Filipovi Rybaničovi sú pochybnosti;
  • prečo korupciu kritizujeme, ale doktorov chceme podplácať.

Od februára ste predsedníčkou Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý budujete „na zelenej lúke“. Ale to, že sa stretávame v Prezidentskej záhrade, neznamená, že nemáte ani vlastnú kanceláriu, či áno? 

Nie. Pokojne vás môžeme pozvať aj do svojich priestorov, len to nie je taký komfort, ako by bežný človek od úradu mohol čakať. Preto sme navrhli záhradu.

Znamená to, že úrad má konečne vlastné sídlo? 

Zatiaľ sme vo výpožičke v budove, ktorá bola v správe pod úradom vlády. Od konca júna však prechádza do našej správy, takže budeme vo vlastnom.

To je celkom dobrý základ pre vznik úradu. 

Určite áno. Každý úrad musí mať nejaké priestory, počítače, zamestnancov, ktorí sa môžu stretávať a konštruktívne diskutovať o problémoch. Je veľmi fajn, že je to osobitná budova, oddelená od akýchkoľvek štátnych orgánov, takže symbol jeho nezávislosti je aj takto zdôraznený. Budova bude potrebovať rekonštrukciu, ale sme radi, že vôbec nejaká je.

Váš úrad má asi jeden z najkrkolomnejších názvov. Už ste si naň zvykli? 

Máte pravdu, aj my to tak vnímame. Stretávame sa s reakciami, že úrad má veľmi dlhý alebo málo zrozumiteľný názov, a to od ľudí, ktorí téme rozumejú, ale aj od tých, ktorí ho počujú po prvý raz. Mne osobne „protispoločenská činnosť” evokuje minulé časy. Zamýšľame sa preto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Úrad na ochranu whistleblowerov

Slovensko

Teraz najčítanejšie