Denník N

Iveta Malachovská má obavy: Strácame slobodu, v mužoch vidíme nepriateľov a bojíme sa robiť žarty z iných

Iveta Malachovská. Foto N - Tomáš Benedikovič
Iveta Malachovská. Foto N – Tomáš Benedikovič

Povedzte si svoj názor a skončili ste, lebo si do vás na Facebooku kopne hocijaká nula, ktorá má pocit, že má lepší názor, ako máte vy, vraví známa moderátorka.

Iveta Malachovská (55) je moderátorka a producentka, patrí k najznámejším televíznym tváram. V súčasnosti moderuje Dámsky magazín v RTVS. V rozhovore hovorí:

  • o začiatkoch v televízii a o tom, v čom sa zmenila televízna brandža;
  • o tom, čo sa o ľuďoch naučila v 90. rokoch pri šou Hra o Niké;
  • o politike, moderovaní pre politikov a smerovaní krajiny;
  • ale aj tom, čo vraví na súčasnú debatu o sexuálnom obťažovaní.

Ste Bratislavčanka, vyrastali ste na sídlisku. Kde presne?

V Ružinove. Bolo to fantastické miesto. Ja som takzvané Husákovo dieťa, narodená v roku 1965. Svoje detstvo považujem za neuveriteľne krásne a šťastné práve preto, že sme vyrastali plní chuti športovať. Chodila som aj do všetkých možných krúžkov, ktoré sa dali navštevovať – od speváckeho, tanečného, divadelného až po recitačný. Možností, ako ovoniavať život, bolo neuveriteľne veľa a boli úžasné. Preto je moja generácia možno šťastnejšia, vieme užívať život priehrštím.

Vaša mama pracovala v televízii?

Áno, ale v 73. či 74. odišla, nezvládala to. Naši boli rozvedení a ona robila s generáciou skvelých režisérov a spevákov veľké zábavné programy, nočné produkcie. Až spätne si to uvedomujem, že mama kvôli nám so sestrou nechala televíziu, svoju milovanú prácu, a išla pracovať inde, aby sme mohli byť čo najviac času spolu.

Do akej miery hrala televízia rolu vo vašom detstve? Myslím tým nielen televíziu ako inštitúciu, ale aj televízor v  obývačke. Lebo ja som z generácie detí, ktoré prišli zo školy a pozerali všetky seriály, čo chodili popoludní na Nove a na Markíze.

Presne tak sme to robili aj my, len my so sestrou sme mali televíziu priamo u nás. K nám do bytu na sídlisku prichádzali najväčšie televízne hviezdy, lebo mama s nimi robila. U nás sa po výrobe v televízii či predstavení zastavili mnohí, od Ivana Krajíčka, Karola Duchoňa, Evy Kostolányiovej až po Marcelu Laiferovú. Áno, boli sme ovplyvnené tým, že mama robila v televízii. Ja som bola počas maminej výroby v televízii ikskrát zavolaná, že poď, potrebujeme dieťa do komparzu alebo na fotenie.

Televízia bola v tej dobe veľký fenomén. Bola to Československá televízia, dva kanály, a čo sa dialo v televízii, to sme všetci sledovali a potom sa o tom rozprávali. Nie nadarmo sa vraví, že prázdne ulice boli nielen počas Angeliky, ale najmä počas Dietlových seriálov alebo skvelých bratislavských pondelkov.

Čo ste v televízii pozerali?

Matelka, Filmárika a Filmušku, potom asi Pioniersku lastovičku. No nebola som až taký typický tínedžer, že by som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Rozhovory

RTVS za Machaja

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie