Denník N

Ceaușescov syn dokonalej gymnastke vytrhal nechty. Kým ju svet oslavoval, ona hladovala a pila zo záchoda

Nadia Comaneciová, najúspešnejšia gymnastka na OH 1976. Foto - archív ČTK
Nadia Comaneciová, najúspešnejšia gymnastka na OH 1976. Foto – archív ČTK

Nadia Comaneciová ako prvá v histórii dosiahla dokonalé skóre 10.

S červenými stuhami vo vlasoch vyzerala ako nevinné dieťa, ktoré sa ešte donedávna hralo s bábikami.

14-ročná rumunská gymnastka Nadia Comaneciová však na OH 1976 v Montreale ohúrila milióny divákov, keď na bradlách v súťaži družstiev získala „dokonalé skóre 10“. To bolo dovtedy považované za nemožné.

S jej výkonom si nevedela poradiť ani výsledková tabuľa, ktorá nedokázala zobraziť štyri číslice v tvare 10.00. Na tabuli tak zasvietilo skóre 1.0, čo údajne vyvolalo nevôľu pískajúcich a protestujúcich divákov. Rozhodcovia museli zmätenej Comaneciovej vysvetliť, že v skutočnosti dosiahla historický rekord.

Vzápätí ho v Montreale zopakovala ešte šesťkrát. Popri striebornej a bronzovej medaile sa stala trojnásobnou olympijskou víťazkou vo viacboji a cvičení na kladine a na bradlách. Zaradila sa tak medzi najmladšie olympijské šampiónky v dejinách a okamžite sa stala svetovou senzáciou.

O mladé dievča z rumunského mestečka Onesti sa zrazu zaujímali novinári a fanúšikovia z takmer všetkých kontinentov.

Pred ďalšou olympiádou pridala dva triumfy z majstrovstiev sveta a niekoľko európskych titulov. Na moskovských OH v roku 1980 získala už ako favoritka ďalšie dve zlaté a strieborné medaily.

V tom čase ju poznal hádam každý športový nadšenec, hoci bola stále len tínedžerkou. Všetci vedeli, že bola obdarená výnimočnou šikovnosťou, schopnosťou udržiavať rovnováhu a čistou technikou.

Jej talent bol nesporný. Gymnastike sa začala venovať až ako 6-ročná, no už o štyri roky neskôr súťažila na svojej prvej medzinárodnej súťaži. Do gymnastiky vniesla niekoľko nových technických prvkov, ktoré sa používajú dodnes. Jej tvorivosť spojená s dokonalým cvičením a eleganciou sa stala inšpiráciou aj pre najlepšiu gymnastku súčasnosti – Američanku Simone Bilesovú.

Odpočúvaná hrdinka

Comaneciovej fenomenálne cvičenia boli na vrchole jej slávy všeobecne známe. Takmer nikto však netušil, ako trpí mimo záberu kamier. Obludné rozmery psychického aj fyzického teroru, ktorému bola od mladého veku vystavená komunistickým režimom rumunského diktátora Nicolaea Ceaușescua, odhalila až

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OH Tokio 2021

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie