Denník N

Nová epidémia pripravuje Indov o oko či život. Niektorí sa po covide nakazia čiernou plesňou

Indickí lekári sa snažili zachrániť čo najviac životov počas extrémne silnej druhej vlny koronavírusu. Foto – TASR/AP
Indickí lekári sa snažili zachrániť čo najviac životov počas extrémne silnej druhej vlny koronavírusu. Foto – TASR/AP

Krajina donedávna bojovala s nedostatkom kyslíka pre pacientov s koronavírusom, teraz bojuje s nedostatkom protiplesňových liečiv.

Anil Baburao Wankhede je fotograf, ktorý svoju rodinu živil fotením svadieb a zásnub. Vďaka tomu mohol jeho syn chodiť na univerzitu a dcéra do školy.

V apríli ho hospitalizovali s covidom. Zotavil sa, ale onedlho bol naspäť v nemocnici. Opuchlo mu pravé oko.

Tentoraz sa odtiaľ tak rýchlo nedostal. Ešte v júni bol v nemocnici, jeho tvár napojená na množstvo hadíc. Zlyhávali mu viaceré orgány a takmer prišiel o život. Napokon mu museli to oko, ktorým sa zvykol cez svoj Nikon pozerať na mladomanželské páry, vyoperovať.

India sa postupne spamätáva zo silnej druhej vlny koronavírusu, počas ktorej mnohé rodiny prišli o milovaných, ale aj o úspory, keď sa chorých snažili zachrániť šesťnásobne drahším kyslíkom z čierneho trhu.

Teraz sa takto snažia zohnať amfotericín B, ktorým sa lieči mukormykóza. Pre jeho nedostatok môže liečba takzvanej čiernej plesne stáť aj 12-tisíc eur. Aj Wankhede potreboval, aby si jeho brat niekde požičal tisíce eur, ktoré nevie, ako teraz splatí, ak nebude vedieť bez oka pracovať.

„Mám zničený život. Okolo je len tma,“ povedal.

Namiesto oka len prázdno

Mukormykózu spôsobuje pleseň, ktorá dokáže napadnúť dýchacie cesty človeka, nahlodať jeho tvárové štruktúry a poškodiť pľúca aj mozog. K mozgu sa dostáva cez oči a infikovaní zvyknú oslepnúť.

Najčastejšími symptómami sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie