Denník N

Riečna revolúcia sa práve začala v Hučave, zbúrali tam zbytočnú hať

Búranie hate na Hučave. Foto Ján Krošlák - TASR
Búranie hate na Hučave. Foto Ján Krošlák – TASR

Hať na riečke Hučava pri Očovej je minulosťou. K odstraňovaniu prehradení riek sme sa zaviazali v Stratégii EÚ v oblasti biodiverzity, podľa ktorej chce Európa nechať slobodne tiecť do roku 2030 až 25-tisíc kilometrov riek.

Hydraulický kovový hrot pomaly robí diery do betónovej hate na riečke Hučava pri Očovej. Prejde niekoľko minút a časť hate je preč. Uvoľnená voda sa valí cez spriechodnenú bariéru.

Dvaja diváci, ktorí sledujú „oslobodzovanie riečky“, sarkasticky prehodia, že starí otcovia by sa obracali v hrobe, keby to videli. Odstraňuje sa stavba, ktorá už nemala nejaký zásadnejší význam pri ochrane proti povodniam, pre život v riečke je to však mimoriadne dôležitá zmena.

Starosta Očovej Ján Senko si nepamätá, kedy ani prečo hrádzu na Hučave postavili. Chodievali sa tam hrávať s kamarátmi, keď mal asi desať rokov. Kúpaliská neboli, tak sa v hati kúpali aj chytali ryby a raky. Starosta ukazuje na mierny tok, ktorý pripomína skôr potok, a tvrdí, že Hučava je riečka.

„Najmä po búrkach to nie je riečka, ale divá Hučava. Aj teraz v polovici júna sa vyliala a spôsobila nám dosť škôd,“ rozpráva starosta.

Aké náročné je odstrániť bariéry

Hučava pramení pod vrcholom Veľkej Poľany. Nepriechodná hať bola najväčšou na riečke. Nad ňou, priamo v Očovej, je ešte jedno prehradenie poškodené nedávnymi lejakmi, tam vybudujú rybovod. Keď prekážky odstránia, spriechodnia tak 25 kilometrov riečky.

Netrvalo to dlho a hať rozobrali. Foto Jakub Krska – WWF

„Hať, ktorú s podporou verejnosti a v spolupráci so štátnym Slovenským vodohospodárskym podnikom odstraňujeme, je najväčšou na rieke. Je nepriechodná pre všetky vodné organizmy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie