Denník N

Nadával im do sedliakov, teraz je ich spoluhráčom

Rivera sa v lete presťahoval do Fribourgu, ktorý nenávidel. Foto - Keystone via AP/Laurent Gillieron
Rivera sa v lete presťahoval do Fribourgu, ktorý nenávidel. Foto – Keystone via AP/Laurent Gillieron

Švajčiar s americkými koreňmi Christopher Rivera dlhé roky hrával za HC Servette Ženeva a rivalov z Fribourg-Gottéron nemohol ani cítiť, no časy sa menia.

Vážte svoje slová. Všetko, čo poviete, môže byť a bude použité proti vám – to nie je len replika z amerického akčného filmu o dobrom a zlom policajtovi.

To je aj prípad hokejistu Christophera Riveru, Švajčiara s americkým pasom, ktorý si svojho času znepriatelil všetkých súperov a fanúšikov konkurenčných tímov v NLA, no predovšetkým tých z Fribourgu. Teraz za svoju nerozvážnosť pyká.

Sú to sedliaci

„Nemám rád Fribourg-Gottéron. Ani jeho stupídnych hráčov, ani mesto a priľahlé okolie. To tam tiež môžete napísať, nie je to nič nové. Je to pravda, veľmi neznášam tento klub a nikdy by som do žiadneho podobného hrať nešiel. Sú to sedliaci,“ povedal v rozhovore pre Tribune de Genève v marci 2010 Rivera.

Keďže sa vo frankofónnej časti Švajčiarska podobné reči berú vážne, napätie medzi ním a fanúšikmi vo Fribourgu, ktorých nevyberavo Rivera počastoval, každým rokom stúpalo.

„Vždy sa niečo stalo, buď z jeho strany, alebo z našej. Spomínam si napríklad, ako medzi divákov hodil fľašu s vodou priamo zo striedačky,“ hovorí Paolo Nidola, jeden zo svedkov incidentu.

Biznis vyhral nad citmi

On a mnohí ďalší sú z najnovšieho kroku vedenia svojho milovaného klubu zhrození. Fribourg totiž najnovšie angažoval Riveru. „Nemám k tomu čo povedať. Som veľmi znechutený. To, čo sa stalo, je neprípustné a absolútne bez rešpektu voči hráčom či fanúšikom. Biznis tu vyhral nad akýmikoľvek citmi. Vedenie klubu na čele s pánom Dubém by sa nad sebou malo zamyslieť.

Nežiadam toho mnoho, iba trochu rešpektu a úcty voči vlastnému klubu,“ dodal Nidola a naznačil, že možno prestane navštevovať ligové zápasy.

Rivera odohral v Ženeve celkom dvanásť sezón, pričom už predtým pôsobil v juniorskom tíme Servette. V tejto sezóne sa však po podpise dvojročného predĺženia zmluvy dostal na tréningu do hádky s trénerom Chrisom McSorleym a bol klubom okamžite vymenený práve do Fribourgu.

Prezident HC Fribourg-Gottéron Michel Voget v tom problém nevidí. „Iba hlupáci nemenia názory. Hráč s charakterom je lepší ako žoldnier, ktorý nemá žiadnu inú motiváciu než vlastnú peňaženku,“ povedal pre denník La Liberté.

Hovorila z neho mladícka pochabosť

„To, čo som v minulosti povedal, vyriekol som v zápale emócií. Teraz to ľutujem. Odvtedy som vyzrel. Chcem sa fanúšikom Fribourgu ospravedlniť,“ povedal 28-ročný hráč v rozhovore pre RadioFR.

„Som rád, že tu mám novú výzvu. Ľudia potrebujú vedieť, že som Servette Ženeva odovzdal všetko, a to isté urobím aj pre Fribourg-Gottéron,“ vyhlásil Rivera. „Keď som prišiel do šatne, predstavil som sa každému. Všetci z toho boli trochu v šoku,“ spomína na prvé stretnutie s novými spoluhráčmi.

V utorok večer Rivera nastúpil na svoj prvý zápas za Fribourg a hneď proti klubu, ktorý čerstvo opustil. Aby toho nebolo málo, pri výhre 4:2 si Švajčiar pripísal asistenciu na otvárací gól Schmutza. Diváci očakávane reagovali piskotom.

„Vedel som, že ľudia budú o mne hovoriť negatívne. Bol som pripravený prijať kritiku. Ale koniec dobrý – všetko dobré,“ skonštatoval pre La Liberté Rivera.

Či sa vzájomný vzťah novej akvizície Fribourgu a fanúšikov klubu naozaj zmení po niekoľkých spoločných víťazstvách, ťažko predpovedať. Isté je, že podobnú chybu už nikto nespraví. Nikdy nehovor nikdy platí v hokeji dvojnásobne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie