Denník N

Dolný zemplín 2100: Savany a búrky ako z iného sveta

Supercelárna búrka. Foto – Unsplash.com
Supercelárna búrka. Foto – Unsplash.com

Východoslovenskú nížinu čaká stále viac supercelárnych búrok a možno aj tornáda, aké udrelo na južnej Morave. Teplota tam stúpa každých desať rokov približne o pol stupňa Celzia. Letá nastupujú čoraz skôr.

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Michalovciach a na dolnom Zemplíne.

Dnešní michalovskí dôchodcovia si spomínajú, že v detstve boli letá podstatne miernejšie aj kratšie. Nie je to len spomienkový optimizmus, tropických dní bolo naozaj štyrikrát menej než dnes. Tento rok ich zažijú až okolo štyridsať – a keď dnešné najmladšie ročníky zostarnú, budú mať tropických dní dokonca až 65.

Ak v zime nejaký rok aj nasneží, bude to veľká udalosť, o ktorej budú médiá písať na titulke.

Nasledujúce opisy dolného Zemplína budúcnosti síce môžu pôsobiť prehnane či príliš katastroficky, no nie je to sci-fi. Vychádzajú z poznatkov klimatológov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Ich model počíta s oteplením na dolnom Zemplíne až o tri stupne Celzia do roku 2075. Tri stupne, to znamená zásadnú zmenu krajiny.

S istotou už dnes klimatológovia hovoria, že na východe Slovenska bude výrazne viac supercelárnych búrok – a to môže znamenať aj podobné tornáda, aké teraz udrelo na južnej Morave.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Michalovciach

Od 28. júna do 11. júla bola časť redakcie Denníka N presťahovaná do Michaloviec. Zemplín sa tak stal hlavným regiónom nášho novinárskeho záujmu. Naši reportéri tu pracovali na reportážach, robili rozhovory, organizovali diskusie a stretávali sa s občanmi.

Klimatická kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie