Denník N

Slovensko spí, pretože mu chýba SONO. Príbeh nášho rádiobudíka

Funkčný prototyp rádioprijímača s hodinami Tesla SONO 450A, Pavol Thurzo, Tesla Bratislava k.p. (1989) Foto: Archív Pavla Thurza
Funkčný prototyp rádioprijímača s hodinami Tesla SONO 450A, Pavol Thurzo, Tesla Bratislava k.p. (1989) Foto: Archív Pavla Thurza

Rádioprijímač s hodinami Tesla SONO 450A vznikol v nesprávnej dobe na nesprávnom mieste.

Po dovolenkách opäť vstávame do práce. Zvonenie klasického budíka, melódie z mobilného telefónu alebo ranné relácie obľúbeného rádia, to všetko nás v dnešných časoch dokáže ráno zobudiť. Práve ranným vysielaním nás mohol budiť zaujímavý rádiobudík s digitálnymi hodinami z Tesly Bratislava, keby…

Jeden jediný

V 70. a 80. rokoch patrili rádiobudíky s digitálnymi hodinami k absolútnemu hitu modernej spálne, pokrokovej kuchyne alebo útulnej hotelovej izby. Digitálne číslice bežne žiarili zo zahraničných rádioprijímačov už v polovici 70. rokov.

V Tesle Bratislava prišiel v roku 1989 s tvarovým riešením rádioprijímača s hodinami so šikmým panelom v trojuholníkovom tvare dizajnér a vedúci výtvarného oddelenia Tesly Bratislava Pavol Thurzo. Konštrukčne sa na výrobku podieľal Ján Kopjar. Priemyselný vzor dostal číslo 21245 a rádiobudík názov SONO 450A. Vyrobil sa však len jeden funkčný prototyp a od ďalšej výroby sa upustilo.

A potom zaznelo SONO

Sono znamená znieť. Práve tento latinský výraz sa v roku 1989 stal menom pre moderný rádioprijímač s digitálnymi hodinami z produkcie Tesla Bratislava, k. p., podobne ako v sedemdesiatych rokoch u známych výrobcov rádiobudíkov ako Grundig alebo Minerva.

Prístroje nemajú nič spoločné s ultrazvukovým vyšetrením, hoci názov je rovnaký ako ľudové pomenovanie modernej diagnostickej metódy. Pravdou je, že iný rádiobudík sa v Tesle vyrábal už od roku 1985. Volá sa Forte 461A a má rozmernejšiu skrinku, ktorá tvarovo vychádza z typu Alto 445A. V malej vitrínke, ktorá sa nachádza v ľavej časti, sa skrývajú hodiny PRIM napájané z 1,5-voltovej batérie.

Autorom tvarového riešenia je Peter Kramár, ktorý bol v Tesle Thurzov kolega. Keď sa výroba typu Forte skončila, začalo sa uvažovať o modernom malom rádiu s digitálnymi hodinami. A vtedy zaznelo SONO.

Kresba rádioprijímača s hodinami Tesla SONO 450A, Pavol Thurzo, Tesla Bratislava k.p. (1989)
Kresba rádioprijímača s hodinami Tesla SONO 450A, Pavol Thurzo, Tesla Bratislava, k. p. (1989).

Do hotela aj do kuchyne

Pavol Thurzo navrhol celý tvar ako skladačku, kde má všetko svoje miesto. Naľavo reproduktor, v strede hodiny a prepínače a napravo stupnica s ovládaním hlasitosti, tónovej clony a ladenia. Kompaktný rádioprijímač je tvarovaný ako šikmý panel trojuholníkovitého tvaru. V jeho bočnej zapustenej časti sa nachádza rebrovanie, ktoré obklopuje masívna hmota v tvare obráteného písmena L.

Takýto dizajnérsky prístup môžeme vidieť na mnohých Thurzových výrobkoch z daného obdobia. Autor tvarového riešenia kládol veľký dôraz na komfort ovládania rádioprijímača a hodín. Všetky ovládače sú ergonomicky a logicky rozmiestnené a na prvý pohľad je jasné, ktorý gombík patrí k hodinám a ktorý k rádiu.

K prístroju bol vyvinutý aj premyslený závesný systém do kuchyne. Išlo o vkladací vodiaci systém, ktorý umožňoval jednoducho zasunúť prijímač pod skrinky kuchynskej linky do vodiacich koľajníc, ktoré využívali šírku masívnych bočníc prístroja. Rádiobudík sa tak dostal zo šikmej do želanej vodorovnej polohy.

Podobne mohol byť umiestnený aj v hotelových izbách pod poličkou alebo klasicky na stolíku. Po výrobnom neúspechu typu SONO prebral štatút hotelového rádia mladší Progresson. Ten však už nevynikal natoľko premysleným tvarom, zachoval si čistý dizajn a ako posledný rádioprijímač z Tesly Bratislava má zvláštnu zberateľskú hodnotu.

Dizajn pre mladých

SONO malo budúcnosť pred sebou. Všetci mu verili a verili aj Tesle, že produkt pustí do výroby. Funkčný prototyp prihlásili do súťažnej prehliadky dizajnu pre mladých.

V Dome techniky v Bratislave sa v roku 1989, tak ako po iné roky, zišlo veľa výrobkov od mladých dizajnérov z celého Československa. Bola to jedna z mála súťaží, kde sa mladí dizajnéri samostatne prezentovali. SONO od Pavla Thurza získalo 3. miesto v hlasovaní návštevníkov a to mal byť signál pre Teslu Bratislava, že predajný úspech bude zaručený.

Likvidácia

Rádioprijímač s hodinami Tesla SONO 450A však vznikol v nesprávnej dobe na nesprávnom mieste. Po vyhotovení funkčného prototypu a jeho úspechu na súťažnej prehliadke prišla Nežná revolúcia a nové vetry začali fúkať aj v Tesle Bratislava.

Rozhodnutím ministerstva hospodárstva č. 160/1991 bola nariadená likvidácia koncernového podniku Tesla Bratislava. Likvidovalo sa systematicky a nezvratne. Zmizlo veľa zbytočného, neefektívneho, ale aj progresívneho a vzácneho. Žiaden rádiobudík sa nikdy viac v Tesle Bratislava nevyrobil. Možno preto sme stále tak trochu neprebudení. Chýba nám SONO.

Funkčný prototyp a originálnu kresbu rádioprijímača s hodinami Tesla SONO 450A si budete môcť pozrieť od 7. 9. 2015 na výstave Slovenského múzea dizajnu „Škola – základ života 2“ v Galérii Satelit na Kollárovom námestí 10 v Bratislave.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie