Denník N

Poslankyňa Marcinková zo Za ľudí: V politike so ženami nerátajú (+ podcast a video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Igorovi Matovičovi som kedysi veľmi držala palce, hovorí poslankyňa Za ľudí Vladimíra Marcinková. Strana má podľa nej stále šancu na zvolanie snemu, v regiónoch znovu prebiehajú krajské snemy.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Predsedníčka parlamentného výboru pre európske záležitosti išla do parlamentu z prezidentskej kancelárie. Hovorí, že v parlamente čakala vyššiu úroveň práce. V rozhovore hovorí aj o tom:

  • čo jej prekáža na politike Veroniky Remišovej a prečo ani Juraj Šeliga nie je jej kandidátom na predsedu strany;
  • či vydrží v politike a aké strany ju oslovili;
  • ako o nej zo zadných lavíc niektorí poslanci hovoria, že je krkavčia matka, a ktorého poslanca považuje za postavu z 19. storočia;
  • aké ponuky jej chodili, keď bola koaličná kríza.

Vy už máte tento rok po dovolenke a práve ňou ste ohraničovali svoje rozhodnutie, ako ďalej pôsobiť v politike. Premysleli ste si to nejako?

Som rada, že som na chvíľu odišla z naozaj napätého prostredia, ktoré v strane vzniklo. Pomohlo mi to pripomenúť si, prečo som vôbec do politiky vchádzala, a vidieť aj ponad znechutenie, ktoré prežívam a ktoré súvisí so správaním našej predsedníčky a s pomermi v strane. To, prečo som v politike, stále platí a má to zmysel. Ďalej chcem vyvíjať snahu o slušnú politiku pod značkou Za ľudí, bojovať za stranu a bojovať v koalícii za témy, ktoré sú pre mňa kľúčové.

Zostávate teda v Za ľudí?

Áno. A mám veľký záujem na tom, aby bol snem, to stále platí, pretože potrebujeme vyriešiť v strane personálne otázky. Signály z regiónov, na základe ktorých sme vyjadrili nedôveru predsedníčke, neutíchajú, naopak, sú silnejšie. Znova prebiehajú krajské snemy, minulý týždeň bol v Košiciach, tento týždeň bude v Prešove a myslím, že budú nasledovať aj ďalšie. Tento boj ešte neustal a naši členovia v regiónoch sa cítia ukrivdení, že ich hlas predsedníčka spochybňuje. Ovládla stranu a snaží sa z nej dostať svojich kritikov alebo ich znechutiť. Pre mnohých členov je to červená čiara.

Znovu sa môže stať, že väčšina predsedníctiev sa uznesie na tom, že chce snem? 

Áno, to je stále aktuálne. Nie sme malá strana, máme viac než 400 členov. Pri posledných predsedníctvach, ktoré prebiehali, Veronika Remišová razila taktiku, že bude spochybňovať všetko, čo bolo povedané a čo sa prijalo. Toto sa členov dotklo, pretože väčšinový názor bol, že potrebujeme zmenu lídra. Tak si povedali, že to idú absolvovať znovu a ich stanovisko bude pre Veroniku Remišovú ešte čitateľnejšie.

Ako funguje celoslovenské predsedníctvo?

V súčasnosti tak, že sa od momentu, keď Veronika Remišová zmenila pomery a ovládla ho, nestretáva. Pre mňa je veľmi nesympatické, že väčšina ľudí, ktorí sú v predsedníctve, sú jej podriadení alebo zamestnaní v rámci strany. Pochybujem, že dokážu mať slobodný úsudok v tom, ako má strana ďalej vyzerať. Čelné tváre, ktoré reprezentujú stranu v parlamente alebo aj vo vláde, sa snaží zo strany vyštvať a znechutiť nám politiku. Len aby dokázala stranu viesť smerom, ktorý si predsavzala, a ja sa obávam, že je to cesta späť k Matovičovi do OĽaNO.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veronika Remišová

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie