Denník N

Španieli obsadili Hamšíka a bolo po ofenzíve. Zápas sa zmenil na exhibíciu (taktická analýza)

Foto – TASR/AP a reprofoto RTVS
Foto – TASR/AP a reprofoto RTVS

Slovensko utŕžilo v boji o postup do osemfinále obrovský debakel. Španielsko, ktoré sa v prvých dvoch zápasoch proti Švédsku a Poľsku trápilo, teraz proti Slovensku ukázalo svoju silu.

Tím Luisa Enriqueho nedokázal proti Švédsku skórovať, a keď s Poliakmi takisto len remizoval, dostal sa v médiách pod obrovskú kritiku. Švédi a Poliaci ukázali, ako sa dá Španielsku čeliť. Zverenci Štefana Tarkoviča to však ani zďaleka nenapodobnili.

Problémom nebolo len to, že Slovensko nemalo ani jednu strelu do priestoru brány – rovnako ako v zápase so Švédskom. Slovensko sa k nej ani nepriblížilo a ani v jednej pasáži zápasu nebolo vidieť, že by mohlo favorita akokoľvek ohroziť.

Tréner Štefan Tarkovič sa rozhodol pre identickú zostavu, ktorá mu vybojovala tri body v zápase s Poľskom. Do základnej jedenástky sa teda po ľahšom zranení vrátil Jakub Hromada a Tarkovič zvolil aj Lukáša Haraslína, hoci je omnoho ofenzívnejšou alternatívou ako Martin Koscelník. Ten proti Švédom alternoval na pravom kraji zálohy a zároveň dopĺňal defenzívu.

Španielsko pred zápasom vyzeralo ako tím, proti ktorému Slovensko malo šancu. Trápilo sa predovšetkým v zakončení, na posledných turnajoch sa to opakovalo. „Nedostatok gólov? To je večná diskusia,“ povedal Enrique.

Keď totiž Španielsko dostane priestor, svojou kombinačnou hrou dokáže súpera zničiť. Teraz sa mu to podarilo proti Slovensku, hoci to v predchádzajúcich dvoch dueloch hralo často so všetkými hráčmi pod loptou.

Bez prechodu do útoku stále pod tlakom

Ultradefenzíva proti Španielsku nefungovala a Martin Dúbravka inkasoval päť gólov. Tréneri Švédska a Poľska si uvedomili, že keď Španielom nemôžu zobrať loptu, musia im zabrániť aspoň v tom, aby sa s ňou dostali tam, kde je to nebezpečné. Slovensku presne toto nevyšlo.

Aj v prvom polčase sa Španielsko dostávalo do šancí až príliš ľahko. V iných zápasoch proti outsiderom sa Španielsko tradične snaží prekonať preplnený obranný blok s 10 protihráčmi, proti Slovensku však tento problém nemalo.

Španieli zároveň nie sú najistejší smerom dozadu. Bolo to vidieť napríklad v dueli so Švédskom, keď im robili problém nábehy Alexandra Isaka.

Enrique sa v posledných mesiacoch snažil hru Španielska zmeniť. Samozrejme, zostal verný aj hernej identite s krátkymi prihrávkami, ale cieľom bolo, aby boli rýchlejšie a priamočiarejšie. Zápas so Slovenskom vyzeral tak, akoby to Enrique v maximálnej miere zvládol – hoci to vo všeobecnosti celkom neplatí.

Španieli majú síce výborných hráčov, ale od Slovenska dostali príliš veľa priestoru. Keď neexistuje prechod do útoku – tak ako neexistoval v prípade Slovenska –, tím sa automaticky dostáva pod obrovský tlak. Pod tlakom prichádzajú aj nevynútené chyby, ktoré individuálne kvalitné tímy ako Španielsko dokážu trestať.

Po zlej rozohrávke stopéra

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie