Denník N

Egyptologička: Nemôžeme kopať, kde chceme, Egypťania si dávajú pozor, komu výskum umožnia (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovenskí archeológovia zbierajú peniaze na svoj výskum v delte Nílu, kde objavujú vojenskú pevnosť z obdobia panovníkov ako Ramzes II. a Ramzes III. Ide o jediný slovenský archeologický výskum v Egypte.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Slovenskí archeológovia zbierajú cez StartLab peniaze na svoj výskum v delte Nílu, kde objavujú vojenskú pevnosť z obdobia panovníkov ako Ramzes II. a Ramzes III.

Egypt ani zďaleka nie je prebádaný, hovorí egyptologička z Ústavu orientalistiky SAV a Nadácie Aigyptos Veronika Verešová. V rozhovore hovorí aj o tom:

  • čo už objavili pri delte Nílu v lokalite Tell el-Retábí;
  • ako prebieha archeologický výskum;
  • či archeologické tímy medzi sebou súperia;
  • prečo je potrebné, aby archeológovia robili výskum v Egypte každý rok.

Čo bolo prvým impulzom, že ste sa stali archeologičkou? Videli ste Indianu Jonesa?

To bolo až neskôr. (smiech) Už v detstve, keď som mala asi desať rokov, som dostala knižku História ľudstva, čo bola vtedy obľúbená detská encyklopédia. Nikdy nezabudnem, ako som v knihe videla fotku Howarda Cartera, ako skúma Tutanchamóna. Vtedy som začala Egypt registrovať. Neskôr sme boli na dovolenke v Grécku, kde ma veľmi začal zaujímať starovek, a teda mykénska a minojská kultúra; od toho som sa postupne opäť dostala k Egyptu. Odhodlanie venovať sa mu prišlo na strednej škole. Takže Indiana Jones prišiel až neskôr.

Čím vás zaujal Egypt a nie povedzme staroveký Rím?

Sú to rôzne faktory; úprimne, ani to neviem úplne opísať. To máte tak, ako keď sa človek do niečoho zamiluje, zrazu príde ošiaľ… Egypt je jedinečný – nielen architektúrou, umením, ale aj udalosťami a historickými osobnosťami, ako bol Tutanchamón, Ramzes II. a podobne. Istým spôsobom toto obdobie trochu vyčnieva nad ostatnými, ale nemôžem povedať, že by ma nezaujímali aj mnohé iné.

Váš výskum sa koncentruje v lokalite Tell el-Retábí, ktorá je západne od Suezského prieplavu. Nie je to teda lokalita pri pyramídach v Gíze alebo v Údolí kráľov. Ako ste sa k tejto lokalite dostali?

Ide o výskum, ktorý zorganizovali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie