Denník N

Mag(net)ický realizmus Laca Keratu

Autor sa v kolekcii poviedok Na okraji mojej hory, nominovanej na cenu Anasoft litera, rozhodol pre pozíciu detského rozprávača.

Človek mnohých umeleckých povolaní Laco Kerata (1961) je divadelný, dabingový a rozhlasový režisér s doktorátom z dramaturgie, herec, spevák, scenárista, dramatik, prekladateľ, fotograf aj básnik, románopisec a poviedkar. V portfóliu jeho činností však žiarivo svieti aj položka „zakladateľ“ – v roku 1991 spolu s Blahom Uhlárom a Milošom Karáskom položil základný kameň legendárneho avantgardného Divadla Stoka, v ktorom pôsobil do roku 2002, a neskôr stál pri zrode divadelného združenia MED – My Experimental Drama.

Dôvody, pre ktoré sa aktuálne začal viac venovať literatúre, napriek tomu, že mal rozpísanú divadelnú aj rozhlasovú hru a ešte by sa chcel vrátiť k divadelnému herectvu, vysvetlil: „Vyšlo to z toho, že som sa na divadlo nahneval. Večne som na skúškach čakal na rozlietaných hercov, vôbec sa to ťažko organizovalo, každý má toho veľa. Prenájom priestorov ma veľa stál. A potom, divákom sa dnes páči divadlo, ktoré neviem a ani nechcem robiť. Práca v rozhlase je fajn, ale nestačí mi. Pri písaní som v pokoji, s nikým sa nedohadujem, iba sám so sebou. Som si autorom, režisérom aj hercom, scénografom, hudobníkom. Je to taká komplexná robota. Vydanie každej novej knihy aj každej premiéry hry je krokom vpred. Určite bez umenia neviem žiť.“

Akí sme boli v detstve

V súčasnosti Kerata preferuje žáner poviedky tak trocha v duchu osobitého vyjadrenia slávneho argentínskeho spisovateľa Jorgeho Luisa Borgesa, ktorý „energicky“ odmietal písať romány, pretože ich považoval za mrhanie vlastným aj čitateľovým časom. V úvode ku knižke Ficciones (1941, slov. Fikcie, vyd. Artforum 2018) formuloval kľúč ku svojej poetike, ktorá platí aj pre Keratu: „Písať hrubé bichle, rozvíjať na piatich stovkách strán myšlienku, ktorú je možné dokonale vyjadriť za pár minút ústne, je namáhavá a vysiľujúca pochabosť.“

Originálne poviedkové rozprávanie má svoje špecifiká najmä v kultúre detskej duše. Tá je síce nevyspytateľná (najmä z pohľadu dospelých), ale jej výpoveď predstavuje pravdepodobne tú najúprimnejšiu zo všetkých známych možností. Asi aj preto sa Kerata vo svojej najnovšej kolekcii poviedok Na okraji mojej hory (KK Bagala), ktorá je v desiatke ceny Anasoft litera, rozhodol pre pozíciu detského rozprávača.

Optika tohto druhu je magická až magnetická, špeciálne priťahuje pozornosť pri úročení intímnych „zápiskov“ z čistej detskej hlavy. Spomenieme si na to, čo sme vystrájali ako malí šarvanci, na kreslenie, hranie na hudobných nástrojoch, jemne humorné aj trápne situácie, aké boli naše obľúbené hry v detskej bande z dvora alebo akú mal kto prezývku. Ako sa na nás vtedy pozerali ostatní a ako možno my sami na seba. Aké sme mali (ne)chcené erotické predstavy a túžby.

Zručné žonglovanie

To je vo vnímaní prvý plán, ale v tom druhom (v jeho druhej vrstve) je to oveľa hlbšie poznanie rozšírených detských očí a naivných mozgových poštárov. Dozvieme sa mnoho o človeku aj dobe poznačenej totalitou, o vzťahoch a bezmocnosti usporiadať „veci“ tak, aby fungovali podľa možno ideálnych predstáv.

O tom sú krátke úderné prózy, smutno-smiešne osobné príbehy prerozprávané vnútornými hlasmi postáv. Nájdeme „dušekovské“ vety, nonsens, roztopaš, glosu aj aforizmus, trocha Kafku a Piñeru, delirantné sny, chagallovské variácie.

Ako píše na prebale knihy Karol D. Horváth, Laco Kerata nie je autor, ktorý exhibuje príbehom, šokujúcim slovníkom alebo opismi na desať normostrán. On „iba“ natoľko zručne žongluje so slovami, až čitateľ vnímavý viac na lexiku a syntax než na príbehy vkĺzne do prúdu slov a nechá sa doniesť do bizarne zábavných jazykových svetov.

Pointy sú otvorené, niekedy chýbajú alebo sú „uspaté“, inokedy zaujímavo šteklia bizarnosťou. Príjemný výsledok podčiarkujú čiernobiele ilustrácie Martina Malinu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Anasoft litera

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie