Denník N

Traumy získané v detstve formujú celý náš život. Lekár Gabor Maté v novom dokumente ukazuje, ako sa to dá zmeniť

Maďarsko-kanadský lekár Gabor Maté. V češtine mu vyšli knihy Když tělo řekne NE (Jak stres souvisí s nemocemi), Roztěkaná mysl (Původ a léčení poruch pozornosti), Držte si své děti, V říši hladových duchů (Blízká setkání se závislostí). Foto - drgabormate.com
Maďarsko-kanadský lekár Gabor Maté. V češtine mu vyšli knihy Když tělo řekne NE (Jak stres souvisí s nemocemi), Roztěkaná mysl (Původ a léčení poruch pozornosti), Držte si své děti, V říši hladových duchů (Blízká setkání se závislostí). Foto – drgabormate.com

Závislosť nie je naša voľba, je to dôsledok stresujúceho detstva, hovorí lekár Gabor Maté v dokumente The Wisdom of Trauma – Múdrosť traumy.

Gabor Maté dobre vie, o čom hovorí. Jeho vlastné detstvo bolo nesmierne traumatizujúce. Narodil sa v roku 1944 v Maďarsku, do židovskej rodiny. Keď mal päť mesiacov, jeho starých rodičov z matkinej strany zavraždili v Osvienčime. Jeho teta počas vojny zmizla, otec bol na nútených prácach.

„Svoj prvý rok som prežil spolu s mamou pod nacistickou okupáciou. Mama denne zažívala hlad, utrpenie, teror. Ako dieťa som bol chorý, často som hladoval, viackrát som bol oddelený od svojej matky. To všetko zanechalo hlbokú stopu na mojom mozgu, mojej mysli aj mojom tele,“ spomína Maté v podcaste Marianne Williamsonovej.

Keď ako dieťa neprestával plakať, jeho mama zavolala detského lekára, ktorý jej povedal: „Všetky židovské deti plačú.“

„Stalo sa to dva dni po tom, čo nacisti obsadili Maďarsko. Mal som vtedy dva mesiace, musel som cítiť ten stres a teror, ktoré prežívala moja mama,“ hovorí Maté.

Ako 12-ročný v roku 1956 spolu s rodinou emigroval do Kanady. Dlhé roky bol pritom presvedčený, že to, čo zažil ako dieťa, v ňom definitívne zabilo svetlo.

Epidémia duševných ochorení

Podobnú traumu, akú v ňom zanechalo jeho detstvo, podľa Matého nesie v sebe množstvo detí, ktoré ani nemuseli vyrastať v takých drsných podmienkach ako on. Môžu napríklad pochádzať zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo ich môže ovplyvniť stres rodičov a problémy vo vzťahu. „Dieťa nasáva tento stres, čo ovplyvňuje vývin jeho mozgu,“ vysvetľuje lekár. Mnohé deti sú však podľa neho traumatizované aj tým, že ich rodičia na ne nemajú čas.

„Dnes sú miliónom detí diagnostikované

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Rodičovstvo

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie