Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Povedz mi, čo si myslíš o VAR a ja ti poviem, aký si sudca

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

1. Čriepok z praxe 2. YouTube ako páchateľ 3. Tak určite…

Čerstvé udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka

1. Čriepok z praxe

Počuť vrchnosť hrmieť za prorodinnú politiku napĺňa rodiča pocitmi bezpečia a hrdosti. Ešte sú politici, ktorí dovidia za roh a rozumejú mobilizačnému potenciálu abstraktných ideálov. Škoda len, že zatiaľ sa týmto ideálom nedarí presiaknuť aj do praxe, týkajúcej sa životov konkrétnych rodín.

Tam to vie vyzerať napríklad takto: jedna žena, jeden muž, šesťročné dieťa. Rodina ako z kampaňového letáka. Akurát s tým, že dieťa je ťažko zdravotne postihnuté veľmi zlou verziou cukrovky (60 % funkčnej poruchy) a potrebuje pomoc svojich rodičov pri základných úkonoch. Bez tejto pomoci je ohrozené na živote.

Muž požiadal o opatrovateľský príspevok. Napokon, v iných okresoch a krajoch už súdy rozhodli, že rodičia majú nárok na príspevok aj pri menej závažnom postihnutí, než o aké ide v tomto prípade.

Posudkový lekár – bez toho, aby dieťa čo len raz videl – napísal, že na opateru nemá nárok, a to napriek tomu, že lekári, ktorí ho naozaj videli a poznajú, uviedli, že potrebuje stály dozor. Úrad teda žiadosť zamietol a po odvolaní ju zamietlo aj Ústredie práce, rodiny a sociálnych vecí. Krajský súd ich rozhodnutia zrušil vo februári – s podrobným zdôvodnením, prečo sú nezákonné.

V máji bol muž na úrade zistiť, kedy napravia, čo pokazili. „Nevieme, nemáme spis“, znela odpoveď. V júni na súde zistil, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie