Denník N

Odvolaná štátna tajomníčka Filipová: Povedala som ministrovi, že kauzu diplomovky nevysvetlil dostatočne, a odvtedy to bolo veľmi zlé

Monika Filipová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Monika Filipová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Mrzí ma, že ak človek vyjadrí svoj názor a snaží sa to riešiť medzi štyrmi očami, tak to dopadne takto, hovorí v súvislosti so svojím odvolaním bývalá štátna tajomníčka ministerstva školstva Monika Filipová.

Keď pracovala ako šéfka odboru na ministerstve vnútra za vlády Smeru, kritizovala Roberta Kaliňáka, ten ju však nevyhodil. Štátna tajomníčka ministerstva školstva Monika Filipová vyjadrila svoju nespokojnosť s vysvetlením kauzy diplomovky zo strany ministra Branislava Gröhlinga (SaS) minulé leto.

V stredu ju nečakane odvolala vláda na Gröhlingov návrh. V utorok sa ešte zúčastnila cyklotúry po južnom Slovensku s ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom (SaS), vtedy už vedela, že ju odvolajú.

V rozhovore s ňou sa dočítate,

  • kedy sa zhoršili vzťahy medzi ňou a ministrom,
  • čo si myslí Richard Sulík o menšinovej politike,
  • aké vyhliadky čakajú národnostné školstvo na Slovensku.

Kedy ste sa dozvedeli, že budete odvolaná?

Dozvedela som sa to minulý piatok, keď mi dali do kalendára stretnutie u ministra o desiatej. Prišla som na stretnutie, kde mi bolo oznámené, že v stredu dá minister návrh na vládu, aby ma odvolali. Bola som z toho prekvapená, lebo v poslednej dobe sa nám podarilo viac vecí v rámci kompetencií, ktoré som mala. Brala som to však ako rozhodnutie ministra a opýtala som sa, aké vidí na to dôvody.

Čo na to povedal?

Bolo to vo všeobecnej rovine, že vraj nepracujem a on potrebuje niekoho, kto bude robiť veci. Ja som oponovala, že mám pod sebou asi pätnásť ľudí, jednu sekciu a veľmi obmedzené kompetencie, ale aj napriek tomu si myslím, že robím svoju prácu dobre. Brala som to však na vedomie a povedala som si, že nemusíme sa zhodnúť vo všetkom. Mala som málo času na to celé, lebo potom som začala riešiť návrat na ministerstvo vnútra.

Predchádzal tomu konkrétny konflikt s ministrom?

O konkrétnom konflikte neviem, ale vzťahy medzi nami neboli veľmi dobré už dlhší čas. Ja som to však brala tak, že osobná rovina je jedna vec a nemusíme byť najlepšími kamarátmi s každým, s kým pracujem. Pre mňa je dôležité, aby sme sa vedeli správať profesionálne a odborne. Každému z nás išlo o to, aby sme urobili niečo v školstve. Ja som mala odborné skúsenosti ohľadom školských úradov, dobre som sa vyznala v oblasti národnostného školstva a cítila som zodpovednosť k týmto agendám. Osobné vzťahy neboli dobré, často

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Rozhovory

SaS

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie