Denník N

Zaočkovaní a tí, čo očkovanie odmietajú, by nemali mať rovnaké výhody ani rovnaké obmedzenia

Paušálne uvoľňovanie opatrení iba podľa semaforu, čiže pre všetkých v danom okrese bez ohľadu na to, či sa niekto dal zaočkovať alebo nie, je nezmyselné.

Autor je publicista

Po očkovacom chaose je dnes už situácia neporovnateľne lepšia. Kto chce, môže sa dať zaočkovať bez problémov, čakáreň je voľná, vakcíny sú na sklade, registrácia funguje.

Očkovanie je bezpochyby efektívnym riešením, jedinou cestou, ako výrazne znížiť mieru rizika a napokon pandémiu poraziť. Nielen preto, že to vravia odborníci, ale hovorí to aj historická skúsenosť. Keby nebolo očkovanie, dodnes by ľudstvo trápila napríklad detská obrna. Ale aj iné ochorenia sú výrazne eliminované vďaka očkovaniu. Na Slovensku je povinné očkovanie proti desiatim prenosným ochoreniam, napríklad proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, žltačke typu B či osýpkam. Nik normálny nenamieta a aj odporcovia očkovania proti koronavírusu sú pred týmito ochoreniami chránení vďaka povinnému očkovaniu v detstve.

Tak ako je očkovanie voľbou (zodpovednosti), voľbou je aj odmietnutie očkovania. Obe voľby sú zároveň voľbami miery zdravotnej bezpečnosti, respektíve rizika. (Názor autora tohto textu je, že v prípade takejto pandémie má byť očkovanie povinné.) Obe voľby však majú mať svoje dôsledky.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie