Denník N

Študovali na jednom gymnáziu, dnes majú 30 a 40 rokov. Pátrali sme po tom, prečo dve generácie odišli z východu

Trieda, ktorá maturovala v roku 2011. Gymnázium Pavla Horova v Michalovciach. Foto - Peter Lazar
Trieda, ktorá maturovala v roku 2011. Gymnázium Pavla Horova v Michalovciach. Foto – Peter Lazar

Oslovili sme viac ako 170 absolventov najlepšieho michalovského gymnázia, ktorí maturovali pred desiatimi a dvadsiatimi rokmi. V Michalovciach dnes žije asi len pätina z nich.

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Michalovciach a na dolnom Zemplíne.

Viera Slota Gecková už nemá veľa dôvodov, prečo sa vrátiť do Michaloviec. V obývačke jej rodného domu si dnes Michalovčania kupujú skrutky, v zadných izbách si dávajú opraviť zuby. Domy, v ktorých vyrastali jej kamaráti z detstva, dopadli podobne. Svietia na nich veľké farebné nápisy: TEXTIL, PAPIERNICTVO, POTRAVINY.

Viera vyrastala na ulici v historickom centre mesta, ktoré bolo ešte pred tridsiatimi rokmi klasickou rodinnou štvrťou. Centrum mesta milovala. Ako malá sa na ulici pred domom učila bicyklovať, ako tínedžerka chodila s kamarátmi do centra „bez fejsbúkov, bez instagramov“.

Michalovce sa odvtedy zmenili. Rodičia už dom predali a odišli na dôchodok do malej dediny pri hraniciach s Ukrajinou. A Vierinej matke sa už rozplynul sen o dcére, ktorá ostane na východe Slovenska. Rodičia ju lákali rôzne – kúpime ti byt, vybavíme miesto na michalovskej pobočke „čéesóbečky“ za okienkom. Nepomohlo, Viera to chcela risknúť vo svete sama.

Dnes je úspešnou finančnou riaditeľkou českej firmy, ktorá rozváža pre najväčšie supermarkety potraviny do domácností. Predtým rozbiehala obľúbenú českú sieť online potravín rohlík.cz. Za sebou má roky práce v najlepších pražských bankách.

„Je neskutočné, koľkokrát stretnem na obchodných schôdzkach Slovákov. Nestretávam ich v Kauflande pri pokladni. Sú to vysokoškolskí vzdelaní Slováci, ktorí vedú české firmy,“ hovorí Viera.

Tri vlny odchodu

Podobný príbeh by vám vyrozprávali mnohí šikovní mladí ľudia z Michaloviec. Odišli z mesta, odišli z východu krajiny a mnohí opustili aj Slovensko. Pátrali sme po tom, prečo a kam títo ľudia odchádzajú.

Hľadali sme príbehy absolventov Gymnázia Pavla Horova, najlepšej michalovskej strednej školy. Oslovili sme viac ako 170 absolventov gymnázia, ktorí maturovali v rokoch 2001 a 2011. Spýtali sme sa: Kde teraz žijú najšikovnejší ľudia z Michaloviec?

Odpoveď: takmer tretina z nich odišla do zahraničia.

„Iba tak málo?“ reaguje prekvapene Viera na informáciu, že zo Slovenska odišla asi tretina jej rovesníkov z gymnázia.

Čakala by väčší odliv, v kontakte je s mnohými spolužiakmi, ktorí žijú v zahraničí – pracujú ako lekári v Nemecku, alebo žijú v Česku, vo Švajčiarsku, vo Francúzsku. „To je skvelé, nejaké mozgy na východe ostali,“ teší sa.

No nie je to celkom tak. Michalovskí absolventi rozprávajú o tom, ako síce neodišli zo Slovenska, ale svoj život si už nevedeli predstaviť na východe krajiny.

Približne 70 percent oslovených absolventov michalovského gymnázia ostalo žiť na Slovensku – no veľká časť z nich žije na západnom alebo strednom Slovensku. Zo 170 oslovených študentov ostalo žiť na východe len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Michalovciach

Od 28. júna do 11. júla bola časť redakcie Denníka N presťahovaná do Michaloviec. Zemplín sa tak stal hlavným regiónom nášho novinárskeho záujmu. Naši reportéri tu pracovali na reportážach, robili rozhovory, organizovali diskusie a stretávali sa s občanmi.

Migrácia

Slovensko

Teraz najčítanejšie