Denník N

Prednostka kliniky detskej psychiatrie: Výrazne nám stúpol počet akútnych hospitalizácií, na prvé vyšetrenie sa čaká aj dva mesiace

Jana Trebatická. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jana Trebatická. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aby sme mohli poskytnúť zdravotnú starostlivosť čo najväčšiemu počtu pacientov, volíme radšej cestu menšieho komfortu, hoci si uvedomujeme, že to nie je ideálne riešenie, hovorí Jana Trebatická, prednostka Kliniky detskej psychiatrie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu detských chorôb.

„Tam, kde to zdravotný stav umožňuje, máme pacientov na izbách niekedy aj vo väčšom počte, štyroch-piatich,“ hovorí v rozhovore detská psychiatrička.

Posledné mesiace im pribúdajú hospitalizácie detských pacientov po samovražedných pokusoch. Dôvody, prečo sa niektoré deti rozhodnú siahnuť si na život, sa podľa lekárky nezmenili, no zmenila sa schopnosť deti zvládať nepríjemné myšlienky, ktorými sú zahltené. „K tejto zníženej schopnosti zvládať náročné situácie prispela práve pandémia, najmä pocity osamelosti, izolácia detí od rovesníkov a bežného života so štruktúrou a s aktivitami,“ upozorňuje Jana Trebatická.

V rozhovore sa okrem iného dočítate:

  • ktorých psychických ťažkostí u detí najviac pribúda,
  • aký vplyv mala pandémia na poruchy príjmu potravy,
  • prečo stúpa počet samovražedných pokusov u detí,
  • ktorým deťom mohol spôsobiť návrat do školy enormný stres,
  • ako si môže rodič všimnúť, že dieťa má samovražedné myšlienky, a kde môže hľadať pomoc.

Primárka detskej psychiatrie z krajskej nemocnice Liberec v rozhovore pre Deník N opisuje, že majú plno – deti spia na matracoch, na hospitalizáciu sa čaká v radoch. Aká je aktuálne situácia u vás? V akom režime pracujete?

Aj na našej klinike detskej psychiatrie máme náročnú situáciu tak v ambulantnej, ako aj v lôžkovej časti. Stúpa dopyt po ambulantných prvovyšetreniach, teda keď dieťa ešte nebolo vyšetrené pedopsychiatrom, ako aj po akútnych ambulantných vyšetreniach. Čakacie lehoty na ambulantné prvovyšetrenie sú, žiaľ, v niektorých prípadoch až dva mesiace.

Čo sa týka hospitalizácií, aktuálne realizujeme prevažne akútne neplánované hospitalizácie, ktorých počet za posledný rok výrazne stúpol. Stáva sa, že aj keď naplánujeme dieťa na hospitalizáciu – napríklad kvôli detailnejšej diagnostike alebo pre nedostačujúcu ambulantnú liečbu – musíme ju posunúť, pretože musíme prijať pacienta s akútnym stavom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Rodičovstvo

Rozhovory

Rodina a vzťahy, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie