Denník N

Posledná Tisova ulica je vo Varíne. Dokedy, to nik nevie, hľadajú šiestich statočných

Vitajte vo Varíne. Foto N - Daniel Vražda
Vitajte vo Varíne. Foto N – Daniel Vražda

Do Varína, kde žije približne 3500 ľudí, nás priviedol jediný alebo posledný existujúci názov ulice na Slovensku – Ulica Dr. Jozefa Tisu. Čo na to hovoria Varínčania? S viacerými sme sa o tom rozprávali.

Starší muž konštatuje, že je mu v podstate jedno, ako sa volá ulica, kde býva. Nevie, prečo ani kto prišiel s návrhom premenovať Pfliegelovu ulicu na Tisovu, prosto vie, že sa to stalo. Ani štyrom mladším ženám okolo neho Tisova ulica neprekáža.

Budú s tým len vybavovačky

„Mne je jedno, kto bol Tiso. Vraj vyviezol Židov, ale ja neviem, ako to bolo, nie som historik. Pamätám si, ako sa doma rozprávalo, že Tiso posielal do vojny len mladých a otcov nechával doma. Viete, rodina,“ povedal muž.

Ak niečo tejto skupine obyvateľov naozaj prekáža, tak je to ďalšia zmena názvu. Muž z Tisovej rozpráva, že ešte aj v súčasnosti mu občas prídu zásielky označené starou Pfliegelovou ulicou. „Viete si predstaviť to množstvo papierovačiek, keď zmenia názov z Tisovej na Kamence? Občiansky, úrady, to bude chaos,“ vysvetľovali pred domom na Tisovej.

Pokračujeme ďalej. Dvom mladým mužom je úplne jedno, či je u nich Tisova ulica, lebo ani nevedia, o kom sa rozprávame, ani na Tisovej nebývajú. No je tu aj mladá mamička, ktorá hovorí o celoslovenskej hanbe a je za to, aby názov ulice z Varína zmizol čo najskôr.

Mužovi v centre obce je to vlastne jedno. Rozpráva, aká bola doba, keď v 90. rokoch po vzniku Slovenska ulica dostala názov Tisova a úprimne je mu ľúto tých, ktorí si budú musieť meniť doklady. Tento veľmi praktický či administratívny pohľad na vec sa zopakoval pri debate s Varínčanmi ešte niekoľkokrát.

Hneď po páde komunizmu v 90. rokoch sa vyrojili uctievači Jozefa Tisa. Foto – Andrej Bán

Po vyše hodine, priamo v centre Varína, neďaleko pamätníka „na večnú pamiatku“ šiestim padlým počas Slovenského národného povstania, vrátane kpt. Ladislava Pfliegela, ktorý prišiel o ulicu na úkor toho, proti komu Povstanie vypuklo, začínate rozumieť miestnej realite. A tušíte, že aby sa niečo zmenilo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovenský štát

Slovensko

Teraz najčítanejšie