Denník N

Mali byť prekvapením turnaja, skončili beznádejne poslední. Prehľad sklamaní po úvode Eura

Robert Lewandowski po zápase proti Švédsku. Foto - TASR/AP
Robert Lewandowski po zápase proti Švédsku. Foto – TASR/AP

Nová časť rubriky Porazení. Byť fanúšikom úspešných je ľahké, toto sú prehry, z ktorých vás porazí.

Dobrý deň,

ME vo futbale sa po dvoch týždňoch skupinových zápasov posúvajú do vyraďovacej fázy, do ktorej postúpilo 16 tímov. Zvyšných 8 z turnaja po skupinovej fáze vypadlo. Koniec niektorých z nich, ako napríklad Slovenska či Škótska, sa všeobecne očakával. Iní však svojimi výkonmi nepríjemne prekvapili – či skôr sklamali.

O Turecku pred Eurom viaceré svetové médiá písali, že „pôjde ďaleko“. Jeho postup zo základnej skupiny bol braný takmer ako samozrejmosť. Turecko skončilo s nula bodmi a jediným streleným gólom beznádejne posledné zo všetkých 24 zúčastnených reprezentácií.

Turecký tím nemôže utešiť ani fakt, že nebol jediný, ktorý sa na turnaji strelecky trápil. S jedným streleným gólom na konte vypadlo aj Škótsko a Fínsko. Škóti však dokázali vybojovať aspoň bod za remízu a Fíni dokonca vyhrali nad Dánskom v zápase, v ktorom svet šokoval kolaps dánskeho hráča Christiana Eriksena.

Vo svojej skupine skončili poslední aj Rusi, štvrťfinalisti posledných MS. Ich najpamätnejší moment na Eure sa neudial na ihrisku, ale na tlačovej konferencii, keď tréner Stanislav Čerčesov otvoril fľašu Coca-Coly pohybom, za ktorý by sa nehanbili ani pravidelní návštevníci krčiem.

Jediný bod na turnaji získali Poliaci, štvrťfinalisti na predošlých ME, ktorí mali podľa predpokladov poľahky postúpiť zo skupiny, v ktorej bolo aj Slovensko. Namiesto toho skončili na spodku tabuľky a boli jediným tímom, ktorému Slovensko strelilo gól.

V dnešnej časti rubriky Porazení sa dočítate:

  • ako sa Turci vyhli totálnej blamáži;
  • prečo Rusku nepomohla ani kola kouča Čerčesova;
  • ako Poliaci dvakrát za sebou nedokázali trafiť prázdnu bránu či
  • prečo sme Prehru týždňa pripísali Európskej futbalovej asociácii UEFA.

Rubriku Porazení vám prinášame každý piatok a môžete sa prihlásiť aj na jej odber vo forme newslettra.


Z prekvapenia prepadák

„Chcem ukončiť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Porazení

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie