Denník N

Pellegriniho postoj k očkovaniu: nechce žltú hviezdu na saku a priznáva emócie na úkor faktov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predsedovi najsilnejšej strany a najpopulárnejšiemu parlamentnému politikovi dôverujú aj voliči vládnej koalície.

Po prezidentke Zuzane Čaputovej je druhým najdôveryhodnejším politikom v krajine, jeho stranu Hlas chce voliť najviac ľudí, s vlastným očkovaním však váha a do rozpakov tak môže uvádzať nielen svojich voličov.

Bývalý premiér Peter Pellegrini ani pred hroziacou treťou vlnou covidu-19, pred ktorou nás môže ochrániť len vysoká miera zaočkovanosti, nie je vstave povedať, kedy a či vôbec sa dá zaočkovať. Na otázky o vakcinácii reaguje čoraz podráždenejšie, dokonca sa prirovnával k prenasledovaným Židom, ktorí museli počas obdobia holokaustu nosiť žltú Dávidovu hviezdu.

„Nerobím nič, čo by mohlo niekoho vyrušiť, na rozdiel od iných politikov, ktorí covid nemali a nepovedali, či sa dajú zaočkovať. Ja si dám spraviť testy na protilátky a uvidím. Ak moje telo protilátky má, nevidím dôvod, aby som sa dal očkovať. Ak moje telo protilátky nebude mať, tak budem musieť, samozrejme, túto alternatívu zvážiť,“ tvrdil vo štvrtok Pellegrini v relácii TV Joj Na hrane. Pol roka, odkedy prekonal chorobu a odkedy by teda teoreticky nemal mať v tele protilátky, podľa jeho vlastných slov uplynie už v túto sobotu.

„Svoje rozhodnutie oznámim, keď ho prijmem, ale nedovolím, aby ma niekto každý deň tlačil a teatrálne ma vyzýval hocikto z ulice, že sa mám alebo nemám dať zaočkovať,“ pokračoval.

Idete mi dať hviezdu?

Pellegrini po otázkach k svojmu očkovaniu v relácii TV JOJ postupne pritvrdzoval, až sa nakoniec prirovnal k prenasledovaným Židom. „Vy ste zasa vložili, prečo nepočujeme od Pellegriniho, že sa ide dať zaočkovať. No lebo som zatiaľ v skupine ľudí, ktorí sa dobrovoľne zatiaľ očkovať nedajú. A čo je na tom zlé, idete mi dať sem (ukazoval na sako – pozn. red.) hviezdu, aby som sa bál chodiť po ulici?“ pýtal sa moderátorky.

Predseda Hlasu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Peter Pellegrini

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie