Denník N

Čo priniesol brexit?

Foto – TASR(AP
Foto – TASR(AP

Päť rokov od referenda o brexite tu máme dve oslabené únie, ktoré majú spolu horšie vzťahy.

Aký je výsledok brexitu päť rokov po osudovom referende? Odpoveďou sú dve oslabené únie – Spojené kráľovstvo a Európska únia – a zlé vzťahy medzi nimi.

Britský vplyv zoslabol

Oslabenie britskej únie je očividné. V priebehu nasledujúcich rokov sa uskutoční ďalšie referendum o nezávislosti Škótska. Tamojší nacionalisti ho môžu vyhrať s argumentom, že Škótsko by malo odísť z britskej únie, aby sa opäť pripojilo k európskej. Aj hlasovanie o zjednotení Írska v Severnom Írsku sa zdá pravdepodobnejšie ako kedykoľvek od podpísania dohody v Belfaste v roku 1998. Vláda Borisa Johnsona má veľa rečí o udržaní kráľovstva, ale nemá pre to žiadnu stratégiu.

Negatívne ekonomické dôsledky brexitu boli pre pandémiu skryté, niektoré však už vychádzajú z covidovej hmly. Oficiálne údaje ukazujú, že britský vývoz potravín a nápojov do EÚ klesol v prvom štvrťroku 2021 takmer o 50 percent. Jedna štúdia odhadla, že vývoz služieb zo Spojeného kráľovstva bol za štyri roky 2016 až 2019 kumulatívne nižší o 113 miliárd libier, než by bol, keby krajina neopustila EÚ.

Napriek skvelým fotografickým príležitostiam, ktoré ponúkol nedávny samit G7 v Cornwalle, je medzinárodný vplyv Británie zjavne slabší. V Cornwalle vyhlásili Spojené kráľovstvo a USA pri príležitosti 80. výročia pôvodnej atlantickej charty, ktorú podpísali Winston Churchill a Franklin Roosevelt v roku 1941, Novú atlantickú chartu. Lenže napriek dobrým úmyslom ide skôr o výzvu na bolestivé porovnanie globálneho vplyvu Británie kedysi a dnes. Krajiny ako Nemecko a Francúzsko vidia svoju strategickú budúcnosť v „európskej suverenite“ Európskej únie, teda organizácie, ktorú Británia práve opustila.

Únia plná skeptikov

Na prvý pohľad je menej zrejmé, že oslabená bola aj Európska únia. Niektorí politici v Bruseli a Paríži dokonca tvrdia opak a hovoria, že po zbavení sa otravných Britov je ľahšie dohodnúť sa na ďalších krokoch európskej integrácie. Pravdepodobne najväčšia jednota, aká sa kedy medzi členskými štátmi EÚ objavila, sa ukázala v rokovaniach s odchádzajúcimi Britmi. Ak však chcete „geopolitickú“ Európu, ktorá dokáže obstáť proti superveľmoci ako Čína, potom je strata veľkej členskej krajiny s finančnými, diplomatickými, vojenskými a inými schopnosťami Spojeného kráľovstva veľkou stratou. Objektívne sa vonkajšia sila Únie znížila práve v okamihu, keď je potrebné ju zvýšiť.

Navyše, v hlavných členských štátoch je dnes miera euroskepticizmu alarmujúco vysoká.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veľká Británia a brexit

Komentáre

Teraz najčítanejšie