Denník N

Ivan Štrpka: Keď bude politika rámcovaná kultúrou, viac naplní očakávania ľudí, ktorí chcú žiť v slušnej krajine

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Väčšina ľudí ho registruje ako člena básnickej skupiny Osamelí bežci a vďaka spolupráci s hudobníkom Dežom Ursinym alebo cez kultúrne časopisy, ktorými prešiel ako redaktor či šéfredaktor. Počas normalizácie však bol aj dramaturgom redakcie pre deti a mládež v televízii, kde vtedy vznikli diela, ktoré môžu pozerať aj dnešné deti, a jeho tvorba stále intenzívne žije.

V podcaste Krátky exil Robert Roth načítal viaceré jeho „otvorené básne“, tento víkend v Prešove a v Košiciach naživo zneli pesničky, ktoré z jeho veršov urobil Ľubo Burgr. On sám bol v piatok hosťom otváracej diskusie festivalu BRaK, pretože sa tam krstila antológia Osamelých bežcov.

Ešte treba nejaký dôkaz, že Ivan Štrpka štátne ocenenie za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky dostáva zaslúžene?

Aká bola vaša reakcia, keď ste sa dozvedeli, že dostanete vyznamenanie od prezidentky?

Keď mi volali, ako prvé som povedal, že sa obávam, že takéto veci nie sú pre mňa. Na druhej strane bolo prekvapenie, že prečo. Vždy je háklivá hranica, kde sa dotýka umenie s politickou mocou, s mocou štátu, a ešte užšia je hranica medzi poéziou a mocou politiky. Väčšinou to spolu neladí, je to prirodzene v konfliktnej pozícii.

Už máte ceny Dominika Tatarku, Ivana Kraska, Jána Ondruša aj Tatra banky. Čo pre vás znamená toto ocenenie a prečo ste sa ho nakoniec rozhodli prijať?

Záleží na tom, kto chce akým gestom oceniť nejakú kultúrnu alebo tvorivú iniciatívu. Kto, koho a prečo. V tomto prípade som mimo hry, pretože tieto hry som nikdy nehral. Kvôli takýmto poctám alebo získaniu nejakého postavenia som nikdy nič nepísal, ja ani moji kamaráti. Ale teraz dostávam vyznamenanie od pani prezidentky, ktorú si vážim ako političku aj ako človeka. Preto považujem za slušnosť prijať to a beriem to aj ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Prezidentské vyznamenania

Rozhovory

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie