Denník N

Vyznamenaný vedec Čekan: Delta je maximum, čo môže tento vírus dosiahnuť (+ podcast, video)

Vedci na úrade vlády, na zábere je Pavol Čekan. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vedci na úrade vlády, na zábere je Pavol Čekan. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na tretiu vlnu sa Slovensko už pripravuje, pred druhou to žiadna príprava nebola, hovorí Pavol Čekan.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vedec Pavol Čekan získal štátne vyznamenanie od prezidentky Zuzany Čaputovej. Posledný rok sa venoval boju s pandémiou, vyvíjal slovenské PCR testy, časť z nich Slovenskej republike daroval.

Posledných sedem týždňov bol pre zdravotné problémy na liečení v Kováčovej. V rozhovore okrem iného hovorí:

  • o svojich zdravotných problémoch zo stresu z posledného roka,
  • o tom, prečo si myslí, že variant delta je to najhoršie, čo dokáže covid-19 vytvoriť,
  • o tom, ako 55 ľudí v Kováčovej presvedčil zaočkovať sa,
  • o zodpovednosti politikov pri očkovacej kampani.

Boli ste sedem týždňov na liečení v Kováčovej, ako sa cítite?

Oddýchnuto, vynikajúco a ako človek, ktorý má skúsenosti so slovenským zdravotníctvom.

Aká to bola skúsenosť?

V niečom dobrá, v niečom trochu menej. Liečebné ústavy by potrebovali modernizáciu. Videl som zvnútra, že zdravotníci nevládzu, aj platy sú nízke. Videl som aj to dobré, že je stále veľa ľudí, ktorí chcú pomáhať druhým, a videl som, ako sa mnohým pacientom zlepšuje stav. Je to mix skúseností.

Mali ste neurologické problémy, trpíte zriedkavým ochorením akútna diseminovaná encefalomyelitída – ADEM. Pred šiestimi rokmi ste preň prestali chodiť a museli ste sa to učiť nanovo. Ako sa to prejavovalo teraz?

Veľmi mi začali tŕpnuť nohy a už som vedel, že sú to príznaky možnej recidívy. Akákoľvek magnetická rezonancia odhalí stopy po tejto neurologickej chorobe v krčnej a hrudnej časti mojej miechy. Tak som si povedal: „Stop. Musím sa venovať sám sebe a svojmu zdravotnému stavu.“ A moje telo sa dalo dokopy.

Máte za sebou ťažký rok. Pomáhali ste pri pandémii, kritizoval vás vtedajší premiér Igor Matovič, útočila na vás časť verejnosti. Podpísalo sa to pod váš zdravotný stav?

Myslím, že áno. Stres a únava sa podpísali pod jemnú recidívu. Cítil som to a vedel som, že to treba stopnúť a oddýchnuť si.

Stál vám ten rok za to?

Určite áno.

Budete sa teda angažovať aj v ďalšej vlne?

Budem sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Plošné testovanie

    Rozhovory

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie