Denník N

Šimečka na Muráni: Nič nerobiť je úžasné (+podcast)

Martin M. Šimečka pod Muránskou planinou. Foto N – Monika Kompaníková
Martin M. Šimečka pod Muránskou planinou. Foto N – Monika Kompaníková

Ľudia Matoviča nenávidia, hovorí komentátor Denníka N a spisovateľ Martin M. Šimečka, ktorý sa na leto odsťahoval do maringotky na Muráni.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

[Objednajte si knihu Martina M. Šimečku Telesná výchova. Kto iný by mal napísať knihu o tele a mysli ako celoživotný športovec, ktorý sa stal spisovateľom?]

Toto je už niekoľký rok, čo sa v lete vyberieš na dlhší čas do maringotky na Muráni. Ako si k nej prišiel?

Už dvadsať rokov chodím ku kamarátovi Karolovi v Muránskej Hute jazdiť na koňoch. Hľadal som tu niečo, čo by som mohol kúpiť, ale na Slovensku je to ťažké, lebo všetko má desať vlastníkov a dedičov. Miestni nie sú veľmi prívetiví k takýmto kupcom.

Karol tu má lúky vysoko v horách, tak mi napadlo, či by som si tam nemohol priviezť maringotku, lebo na to nepotrebuješ povolenie, je to jeho územie a zároveň je to na kolesách. Karol povedal, že jasné, tak som kúpil v bazáre maringotku, a on mi ju tam vytiahol traktorom. Už v živote ju nedostaneme dole, lebo keď sme šli hore, myslel som si, že sa prevrátime. Odvtedy som tam, už je to asi osem rokov.

Čo tam robíš celé dni?

Ako kedy. Minulý rok som písal knihu, to som tam bol skoro päť mesiacov. Teraz som si povedal, že nebudem robiť nič. V mojom prípade to znamená, že pomáham Karolovi kosiť seno, natierať strechu a potom sedím, čítam si a premýšľam. Nemeditujem, lebo meditovať neviem. Premýšľam v noci pri ohni a pozerám na mesiac. Žijem ako taký pustovník a je to úžasné. Občas sa vedľa mňa pasú kone, a ak tam nepríde Karol, tak tam za celé tie mesiace nepríde živá duša.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie