Denník N

Upozornil na predražené CT v Piešťanoch: Zmajkovičová o tom musela vedieť

Alan Suchánek na proteste proti kauze CT. Foto – TASR
Alan Suchánek na proteste proti kauze CT. Foto – TASR

Bývalá podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová minulý týždeň nadšene oznámila, že nie je v kauze CT obvinená. Lekár, ktorý na prípad upozornil, objasňuje jej úlohu.

Lekár Alan Suchánek sedí v správnej rade nemocnice v Piešťanoch. Zvolili si ho zamestnanci. O kauze CT informoval spolu so sestrou Magdalénou Kovačovičovou. V kauze teraz obvinili osem ľudí. 

Aká atmosféra je v nemocnici po zverejnení obvinení?

Samozrejme, že sa to celé znova rozzvonilo. Vlna už trocha ustala, bolo teraz chvíľu ticho. Myslím, že celá nemocnica očakáva, ako sa to bude riešiť. V poslednom čase sa riešilo najmä to, že riaditeľka je vo svojom kresle neoprávnene a mala by tam skončiť. Takže sme skôr očakávali, ako sa skončí toto. Mala ešte šancu posledného odvolania na ministerstvo vnútra. V správnej rade sme apelovali, aby sa zmenil štatút, aby správna rada mala opäť len päť členov, tak ako to má byť podľa práva. (Správnu radu ministerstvo zdravotníctva rozšírilo o jedného člena, ktorého menovalo, a potom rada zvolila riaditeľku Máriu Domčekovú. Prokuratúra povedala, že to bolo protiprávne – pozn. redakcie) Robili však obštrukcie a neprešlo nám to. Keď sme sa pýtali, prečo to neschválili, keď to skonštatoval prokurátor aj súdy, tak povedali, že si počkáme. Riaditeľka má totiž ešte nárok na posledné odvolanie. Do toho teraz prišlo vyjadrenie o trestnom stíhaní. Celkom to tu zdvihlo náladu. Sú ľudia, ktorí to chápali od začiatku, a tí, čo tomu celkom neverili, pochopili, že sa tu dialo niečo s CT prístrojom, čo nebolo celkom v poriadku.

Zhruba pred polrokom minister ešte hovoril, že ide o pseudokauzu. Ako ste to vnímali?

Niektorí ľudia, s ktorými som bol v kontakte, boli rozhorčení. Niekto povie, že je to pseudokauza, a pritom ide o dve takmer totožné CT-čka s rozdielom 600-tisíc eur. Takže to pseudokauza nemohla byť.

Dostali ste informácie o obvineniach?

Dozvedel som sa o tom len z médií. Nie som v tom priamo zainteresovaný, takže mi nič nedoručili. Boli dve trestné stíhania. Jedno malo byť za verejné obstarávanie na CT v roku 2014, ktoré dal generálny prokurátor, a v tom padli obvinenia. A doktorka Domčeková dala trestné oznámenie na mňa za verejné obstarávanie z roku 2012. Tam obvinenie nevzniesli, hoci to vyšetrovali.

V akom je to štádiu?

Neviem, či je to uzavreté, ale neboli vznesené obvinenia, aj keď to bola oveľa jednoduchšia vec ako to druhé oznámenie. Takže si myslím, že je to bezpredmetné, lebo nákup sa nikdy neuskutočnil, nebola ani podpísaná zmluva a bola to primeraná cena.

Obvinenie ôsmich ľudí z nemocnice prišlo ani nie po roku. Ako si vysvetľujete, že to išlo tak rýchlo?

Nemyslím si, že to bolo expresne rýchlo. Možno na Slovensku sa to zdá byť rýchlo, ale myslím si, že je to primerané. A relatívne rýchlo preto, že to bolo jasné.

Medzi obvinenými nie je bývalá podpredsedníčka parlamentu a vtedajšia členka dozornej rady nemocnice Renáta Zmajkovičová.

To som bol aj ja prekvapený.

Prečo?

Dozorná rada má predsa dozorovať. Už len potom, čo vedela, že v roku 2012 sa mal kúpiť lacnejší prístroj. V roku 2012 sa mal uskutočniť nákup nového CT za takmer milión eur s DPH, teda o 600-tisíc lacnejší ako ten, pre ktorý bola kauza CT. Niekedy v apríli či máji prebehla elektronická aukcia a kúpu prístroja odsúhlasili ministerstvo aj správna rada. Stará dozorná rada ešte bez Zmajkovičovej nákup na poslednú chvíľu zastavila, pretože prístroj považovali za predražený. Potom nastúpila nová správna rada a tá nákup prístroja za takmer milión eur s DPH zastavila. Nová správna rada a aj nová dozorná rada už so Zmajkovičovou však potom odobrili ďalší nákup iného CT už za zhruba 1,6 milióna s DPH.

Kto dal ten podnet na zastavenie prvého nákupu?

Išlo o člena dozornej rady Jána Ranostaja, ktorý tam sedí doteraz a mal záujem, aby sa to neuskutočnilo. Je to človek Smeru, bol aj v mestskom zastupiteľstve za Smer. A o dva roky nikomu neprekážalo, že je to o 600-tisíc eur drahšie.

Ako si vysvetľujete, že pani Zmajkovičovú neobvinili?

To si celkom neviem vysvetliť. Myslím si, že pani Zmajkovičová ako šéfka dozornej rady to mala dozorovať. Nik ju tam nenominoval proti jej vôli. Ak to nebolo na jej žiadosť, tak aspoň s jej súhlasom. Chápem, že zo zákona dozornej rade vyplýva povinnosť sa raz za rok stretnúť a schváliť účtovnú uzávierku. Ale keď je to dozorná rada, tak má dozorovať aj iné veci a pokiaľ vie, že tu je nejaký problém s CT-čkom, že bol problém v roku 2012 a teraz sa kupuje nové, tak by dozorná rada mala konať a mala to dozorovať.

Mala Renáta Zmajkovičová dosť informácií na to, aby vedela, že ten nákup nie je v poriadku?

Neviem dokázať, že mala tie informácie, ale už z funkcie v dozornej rade sa o to mala aktívne zaujímať. Navyše sme sa ja aj pani Kovačovičová na správnej rade pýtali, či predsedníčka dozornej rady a jej členovia sú informovaní o nákupe za takúto cenu. Povedali nám, že o tom, samozrejme, vie. Okrem toho bola na jednom zasadaní správnej rady prítomná aj pani Zmajkovičová ako šéfka dozornej rady. A vtedy sa rokovalo aj o tom, že sa ruší nákup CT-čka. Ona musela byť v obraze.

Kauza CT

  • V roku 2012 chcela nemocnica v Piešťanoch kúpiť CT Somatom Definition AS od firmy Siemens za vyše milióna eur s DPH.
  • Súťaž zrušili a potom, čo prišla nová dozorná a správna rada (kde už boli nominanti Smeru), začali novú súťaž.
  • V novej správnej rade bolo pôvodne päť členov, ministerstvo však dosadilo šiesteho člena a zvolili novú riaditeľku Máriu Domčekovú. Toto bolo podľa prokuratúry protizákonné a Domčeková boli vymenovaná protiprávne. Tento stav trvá.
  • Novú súťaž na CT v roku 2014 vyhrala spoločnosť Medical Group, v ktorej v minulosti sedel Pavol Paška.
  • Dodať mali prístroj Philips Ingenuity Core 128 za 1,6 milióna eur s DPH.
  • V novembri začali médiá informovať o predraženej kúpe. Pre tento tender musela odstúpiť ministerka Zuzana Zvolenská aj podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová, ktorá sedela v dozornej rade nemocnice.
  • Po protestoch v uliciach odstúpil aj predseda parlamentu Pavol Paška.

Ako dnes fungujete? Stále máte CT-čko, ktoré ste chceli vymeniť ešte v roku 2012?

Máme prístroj z roku 2003. Už vtedy, keď sme ho kupovali, nebol nový, bol používaný. Je to zastaraný prístroj s veľkými dávkami žiarenia. Dvojšpirálový, ktorý nespĺňa požiadavky súčasnosti. Nedajú sa na ňom robiť vyšetrenia, ktoré by sme potrebovali, na niektoré vyšetrenia musíme posielať pacientov na iné pracoviská.

Ako to riešite?

S pani Kovačovičovou sme pred štyrmi či piatimi mesiacmi napísali list premiérovi a prosili sme ho o pomoc. Vzhľadom na to, že nie vinou zamestnancov sme nemohli v roku 2012 dokončiť dobrý nákup a že v roku 2014 sa zrušil pre predraženie. Počuli sme, že zo svojej rezervy dal 600-tisíc na prístroj v Brezne. Pritom to nie je štátna nemocnica. Je to síce nezisková organizácia, ale patrí pod župu. My sme tiež neziskovka, ale patríme pod ministerstvo zdravotníctva. Štát má u nás zastúpenie. Takto sme argumentovali, aby nám pomohol pri zaobstaraní CT-čka. Dostali sme vyrozumenie od premiéra, že to posunul na ministerstvo, aby sa k tomu vyjadrilo. Na poslednej správnej rade sme členov nominovaných ministerstvom žiadali, či by to vedeli ovplyvniť. Správna rada zaviazala riaditeľku, aby vypracovala elaborát o ekonomickej situácii nemocnice za prvý polrok. To bolo v máji. Museli sme čakať do augusta, keď prišli všetky výsledky. Pred dvomi týždňami sme dostali od riaditeľky dokument. Správnu radu ani nezvolávame, lebo čakáme, ako to dopadne. Z vlastných zdrojov by sme si CT-čko nevedeli kúpiť.

Prečo?

Sme vo veľmi zlej situácii. Naša nemocnica má dnes dlh zhruba milión eur len v Sociálnej poisťovni. V roku 2012, keď sme chceli kupovať prístroj, nemali sme tam žiadne dlžoby.

Prečo sa to za taký krátky čas tak zhoršilo?

To sa treba opýtať vedenia. Sú tam však aj objektívne dôvody. Zvyšovali sa platy lekárov aj sestier. Keď pozastavili zákon o sestrách, my sme im platy neznižovali. Ale väčšie platby z ministerstva ani z poisťovní neprišli. Podpísalo sa však pod to aj nie veľmi dobré vedenie nemocnice.

Kde to vidieť?

Nechcel by som sa k tomu teraz vyjadrovať.

Keď ste vypovedali zmluvu s Medical Group, musela nemocnica platiť firme penále?

Myslím, že penále neboli žiadne. Ale kým bola vypovedaná zmluva, urobili prestavbu na röntgenovom oddelení, kde bol CT prístroj. Tá stála 130-tisíc eur. Neviem, či je to tiež adekvátna suma, zdá sa mi to byť dosť veľa. Na druhej strane, keby sme si teraz zadovážili nový CT prístroj, tak už prestavba bude hotová a nebudeme ju musieť robiť. Robilo sa tam nové elektrické vedenie či klimatizácia.

Čo znamenala kauza pre vás osobne?

S kolegiálnymi vzťahmi tu problémy nemám, 99 percent ľudí to vníma kladne. Je zopár ľudí, ktorí sú v tom zainteresovaní a sú na druhej strane – s nimi sa vzťahy zhoršili. Ale to je bežné. Čo je veľmi zlé, je práca v správnej rade. Sú v nej dva protichodné názory a trvá to už tri roky. Keď koná správna rada jednomyseľne či v spoločnom záujme, je to iné. Žiaľ, my sme s nimi nemohli spolupracovať, keď sme videli, čo sa tam deje.

Ovplyvnila kauza to, ako vás vnímajú zvonku?

Dobré meno nemocnici to určite neurobilo. Predstavte si, že ste mladá lekárka na rádiodiagnostickom oddelení a vedeli by ste, že sa tu robí na takom starom prístroji. Asi by ste sem nešli. Dnes zažíva röntgenológia veľký boom. Je to dnes nielen diagnostické oddelenie, ale dajú sa tam robiť rôzne zákroky. Vedia vyriešiť infarkt, mozgovú porážku, upchaté cievy, ale na to treba dobré vybavenie, a to nemáme.

Odrádza to mladých lekárov?

Určite.

A iné signály zvonku máte?

Keď to v novembri a decembri rezonovalo, ľudia reagovali, že je dobre, že sa to konečne prevalilo. Mali sme veľkú podporu.

 

Koho obvinili:

Riaditeľku: Máriu Domčekovú 

Ľudí z odbornej komisie:
Anton Pobjecký
Jozef Gajdarík
Drahomíra Mičová

Členov správnej rady:
Michal Straka (raper Ego)
Marek Brezinčan
Lukáš Kmeťo
Drahoslava Kupcová

Zdroj: Denník N, Markíza

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie