Denník N

Tornádo

Následky tornáda na Morave. Foto - TASR
Následky tornáda na Morave. Foto – TASR

Jedna zo zničených dedín boli Hrušky, kde som pred pár rokmi bol na ochutnávke vín.

Autor je dramatik

Keď mi moja žena hľadiac do smartfónu povedala, že na Morave je tornádo, najprv som si myslel, že moja obľúbená kapela Tornádo Lue tam koncertuje, a potešil som sa. Nepočul som ich už roky a neviem, ako sa im darí, no mister Gugeľ potvrdil, že pred pár dňami hrali na jednom českom festivale, dobrá správa! Každé vystúpenie, vernisáž, premiéra v divadle či koncert oslabujú nepohodu našej aj susednej krajiny.

Keď som vzápätí uvidel video z prírodnej katastrofy, klesla mi sánka. Jedna zo zničených dedín boli Hrušky, kde som pred pár rokmi v súkromnom „sklípku“ zažil ochutnávku. Pán majiteľ, sympaťák len o kúsok starší odo mňa, nás previedol vzorkami asi dvadsiatich vín, ktoré dorába. Poviem rovno – chutilo mi. Tento zaujímavý muž sa rozhodol byť vinárom až ďaleko po štyridsiatke, vyštudoval vysokú školu vinársku – áno, sú ešte také krásne školy – aby všetko mohol robiť vedecky, no s láskou. Ktovie, čo s ním teraz je?

Narodil som sa v krajine, ktorá už neexistuje a ktorej vlády vyhlasovali, že „poroučejí větru, dešti“. Dobre sa to komunistom táralo, keď v zime len snežilo, hoci občas kalamitne, ale nikto nezmrzol. A letá bývali horúce, ale bez tornád, hurikánov a katastrof.

Teraz, medzi dvoma vlnami covidu sa hovorí, a mne to mohutne lezie na nervy, že svet po pandémii bude iný, no ako iný, nevie nik. I keď nás meteorológovia upokojujú výnimočnosťou moravskej katastrofy, ktorá vraj bola viac tragickou náhodou než budúcou pravidelnosťou, dúfam, že tomu veria viac než ja. A, samozrejme, s alfa, beta, gama, delta (a vlastne ďalej grécku abecedu spamäti vymenovať neviem a tu by sa to mohlo aj zastaviť, čo poviete?) variantmi vírusu počasie nemá nič spoločné, akurát je ďalším z dôkazov, že svet sa vymkol z kĺbov a dobre už bolo.

Svoj malý boj s prírodou momentálne vediem aj ja, lebo naše divadlo sa rozhodlo vyjsť v ústrety divákom a hrať celé leto vonku. A práve preto pred večerným predstavením všetci herci tŕpnu, či ich nespláchne dážď a nebudú sa musieť presťahovať do podzemnej sály, ale to sú problémy oproti tým moravským zanedbateľné. Sme radi, že po polroku vôbec môžeme hrať.

Zvykajme si – budúcnosť už nie je, čo bývala.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Kultúra v karanténe

    Tornádo na Morave

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie