Denník N

Psychológ Bianchi: Lotéria aj peniaze sú nezmysel, v práci by mali na nezaočkovaných zatlačiť

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Psychológ Gabriel Bianchi v apríli napísal text, kde štátu ponúkal pomoc s kampaňou, ktorá by ľudí mohla motivovať dať sa zaočkovať. V rozhovore vysvetľuje, že by mohla pomôcť zmena rétoriky a zdôrazňovanie, že chceme najmä chrániť životy ľudí pred možným infikovaním. Podobne podľa neho fungovala kampaň proti fajčeniu v reštauráciách, lietadlách a ďalších interiéroch, ktorá sa sústredila na ochranu zdravia nefajčiarov.

„Je zákonnou povinnosťou zamestnávateľa zabezpečiť zdravé pracovné podmienky pre svojich zamestnancov,“ hovorí Bianchi. „Ale funguje to aj naopak, ak sa zamestnanec nakazí na pracovisku, môže predsa žalovať zamestnávateľa, že ho neochránil pred infekciou. Prečo toto doteraz nikto nepovedal nahlas?“

Ako k očkovaniu pritiahnuť viac ľudí?

Dnes už sa takmer na všetko pozeráme z pohľadu ľudských práv a rovnako by sme sa mali pozerať aj na očkovanie. Ukážme si to napríklad na fajčení. Pamätám si, ako som ešte v deväťdesiatych rokoch lietal do Londýna a na zadných sedadlách sme veselo fajčili. Ale dnes už sa nefajčí nikde, lebo kampaň proti fajčeniu bola úspešná. Zakázať fajčiť bolo ťažké. Preto sa začalo hovoriť o ochrane práv nefajčiarov. Znie to lepšie, keď hovoríte o ochrane zdravia a ľudských právach. Tak sa aj radikálne „vyhnanie“ fajčiarov z verejného priestoru dalo presadiť. Ak chcete fajčiť, pokojne fajčite, ale „nie tu“. Choďte si zapáliť von.

Takto by sme mali argumentovať aj pri očkovaní?

Áno, dalo by sa to aplikovať aj na očkovanie na Slovensku. Ja ako občan mám právo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie