Denník N

Aj od športu si treba oddýchnuť, dovolenku bez pohybu však odborníci neodporúčajú

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Nový diel týždenného newslettra Výklus o behaní.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

začína sa leto, obdobie, ktoré si spájame s oddychom od práce. Nemali by sme si však oddýchnuť aj od športu?

Minimálne pri vrcholových športovcoch je odpoveď jednoznačná.

Dôkladný oddych zvyčajne nasleduje krátko po vrcholnom podujatí, napríklad po olympiáde, pričom jeho podoba a dĺžka môže byť rôzna.

Niektorí športovci nevydržia bez pohybu ani týždeň, iní nerobia nič aj viac ako mesiac.

Odborníci sa zhodujú, že úplný oddych od tréningu je dôležitou podmienkou napredovania a takisto efektívnym prostriedkom ku športovej dlhovekosti.

Tvrdia to aj napriek tomu, že oddych na tele zanecháva aj negatívne následky. Štúdia na futbalistoch ukázala, že v čase oddychu stratili vytrvalosť a stúpol u nich percentuálny podiel telesného tuku.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.

Počas letných prázdnin bude mať Výklus prestávku, dôkladne zregenerujte, stretneme sa opäť v septembri.


Význam oddychu môžeme ilustrovať na príklade s teplovzdušným balónom. Na to, aby balón vzlietol, je potrebné naplniť jeho vnútro horúcim vzduchom. Zapneme preto horák, obal balónu sa začne rozpínať a balón stúpať. V určitom momente sa však vnútro balóna úplne naplní horúcim vzduchom, obal sa už nedokáže ďalej rozpínať, a ak by

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie