Denník N

EURO, osemfinále: Veľký večer futbalu. Šanca, že sa to stane, bola 0,0064 %

Švajčiari, keď vyrovnali na 3:3. Foto - TASR/AP
Švajčiari, keď vyrovnali na 3:3. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

pondelkový program Eura by si zaslúžil knihu, budeme si však musieť vystačiť so súhrnom. Okrem štrnástich gólov a drámy do poslednej chvíle sme videli aj niečo veľmi málo pravdepodobné.

Španieli a Francúzi mali dvadsať minút pred koncom riadneho hracieho času dvojgólový náskok proti Chorvátom, respektíve Švajčiarom. Pravdepodobnosť, že oba tímy nevyhrajú v riadnom hracom čase, bola podľa výpočtov ESPN 0,0064 %. A presne to sa stalo.

Prvé osemfinále, v ktorom boli úspešnejší Španieli, malo dvoch nečakaných hrdinov. Jednému sa na začiatku turnaja vyhrážali smrťou, druhý v úvode zápasu urobil jednu z najbizarnejších chýb v histórii európskych šampionátov. Martin Dúbravka si však ešte nemôže vydýchnuť, jeho kiks bol podľa zahraničného trénera ešte komickejší.

Chorváti, ktorým chýbala jedna z najväčších hviezd, urobili výborné taktické rozhodnutie, ktorým kompletne zmenili obraz hry a vybojovali si predĺženie, v ňom však zahodili zlomovú šancu.

Z druhého osemfinále, ktoré malo prakticky totožný priebeh, prekvapivo postúpili Švajčiari. Aj tento zápas mal svojho hrdinu, tentoraz však smutného. Stal sa ním Kylian Mbappé, ktorý svojimi vlastnými slovami v kľúčovej chvíli „zlyhal“.

Súhrn futbalového Eura prinášame po každom hracom dni. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast a posielame ho aj e-mailom vo forme newslettra.


Zrejme žiadny hráč na tomto Eure nepúta takú veľkú pozornosť ako Álvaro Morata. Keď v pondelok rozhodol o postupe Španielska, chorvátski fanúšikovia mu ukazovali prostredník a hádzali po ňom fľaše s vodou.

Od priaznivcov súpera je to síce primitívne, ale aspoň do istej miery pochopiteľné. K Moratovi však ešte horšie pristupujú niektorí podporovatelia jeho vlastného národného tímu.

Ich správanie zašlo v posledných dňoch tak ďaleko, že Luis Enrique vyzval políciu, aby urýchlene konala. Morata totiž prezradil, že dostáva nenávistné odkazy, v ktorých sa jeho rodine vyhrážajú smrťou.

„Vravia mi, že si želajú smrť mojich detí,“ povedal pre rozhlasovú stanicu Cadena COPE.

Morata sa dlhodobo netají tým, že má

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Súhrn MS vo futbale

Súhrn toho najdôleležitejšieho z hracieho dňa futbalových MS.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie