Denník N

Väčšina Európy sa pri homofóbnom zákone postavila proti Orbánovi, opatrné Slovensko sa nepridalo

„Milý Viktor Orbán, zákon nesmie rozlišovať medzi láskou a láskou.“ Reakcia belgických novín De Standaard na homofóbny zákon Viktora Orbána.
„Milý Viktor Orbán, zákon nesmie rozlišovať medzi láskou a láskou.“ Reakcia belgických novín De Standaard na homofóbny zákon Viktora Orbána.

Orbán rozpútal nový konflikt s Európskou úniou pre zákon, v ktorom spája pedofilov s homosexuálmi. Slovensko ho nepodporilo ani neodsúdilo.

Nový zákon Viktora Orbána proti sexuálnym menšinám vyvolal ostrý spor v Európskej únii a rozdelil členské štáty na dva tábory. Slovensko síce Budapešť verejne nepodporilo, ale nový zákon ani neodsúdilo.

Orbánovi ho na svojej prvej oficiálnej návšteve v Budapešti jednoznačne nevytkol ani premiér Eduard Heger, ktorý hovoril o ochrane ľudských práv len vo všeobecnosti.

Slovenský premiér sa stretol s Viktorom Orbánom v Budapešti v utorok a rokovali hlavne o otázkach hospodárskej spolupráce a o spolupráci pri boji s pandémiou. Na spoločnej tlačovke s Viktorom Orbánom rozprával Heger o dôležitosti európskych hodnôt, ako sú ľudské práva, ochrana menšín a sloboda prejavu. Kontroverzný maďarský zákon však konkrétne nespomenul.

„Pre mňa ako premiéra Slovenskej republiky je veľmi dôležité, aby som bol premiérom všetkých občanov a všetkých menšín. Je to jedna z oblastí, do ktorej chcem investovať, aby sa všetci občania Slovenskej republiky cítili na Slovensku doma. Aj toto bola oblasť, o ktorej sme sa rozprávali, a vymieňali sme si skúsenosti, ako takýto domov poskytnúť svojim občanom na svojej pôde,“ povedal Heger.

Pri diskusii o budúcnosti Európskej únie treba pozerať aj na hodnoty európskeho spoločenstva, vďaka ktorým môžeme žiť v mieri, dodal Heger. „Sú to práve

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

LGBTI+

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie