Denník N

Som profi cyklista. Prakticky som si vymočil tri kilá svalov, môže sa to stať aj vám

Foto - archív T. V., Miloš Lubas
Foto – archív T. V., Miloš Lubas

Rutina.

Po mesačnom sústredení na Kanárskych ostrovoch som sa vrátil domov do Čadce. Keďže najbližšie preteky boli ešte ďaleko, s trénerom sme sa dohodli na niekoľkodňovom oddychu.

Tri dni som toho veľa nespravil, okrem návštevy úradov či nevyhnutných nákupov som sa len ponevieral po byte.

Keď som na tretí deň po návrate išiel vysypať smeti, naspäť do bytu som sa nedokázal dostať po schodoch. Zabránili mi v tom kŕče v nohách.

Kŕče som už ako profesionálny cyklista zažil veľakrát, ale vždy vyplývali z enormnej záťaže. Pri obyčajnej chôdzi sa mi to ešte nikdy nestalo.

Ešte v ten deň som teda zašiel na masáž, spravil som si strečing a mal som pocit, že kŕče ustúpili.

Na druhý deň ráno som sa chcel pomaly vrátiť do tréningového procesu. Obul som si bežecké tenisky, vyšiel som z bytu a vonku pred panelákom som pomaly začal klusať.

Vtedy som zistil, že kŕče neustúpili. Opäť mi znemožnili pohyb.

Nebál som sa, ale nervózny som teda už bol statočne, keďže v tom čase som mal pokračovať v trénovaní.

Ako profesionálny športovec nechcem nič nechať na náhodu, preto často chodím na krvné testy. Tie pred sústredením ukázali, že všetko je v absolútnom poriadku.

Zašiel som teda na ne aj teraz a v poriadku už neboli ani náhodou – extrémne zvýšené boli pečeňové hodnoty. Spravili mi teda ďalšie testy zamerané aj na svalové parametre a zistili, že sa mi rozpadajú svalové vlákna.

Niekedy v tom čase som dokonca močil tekutinu tmavú ako kola. Už aj sami ste si zrejme domysleli, že práve tak som z tela dostával svoje svaly.

Doteraz sa aj s lekármi čudujeme, prečo rhabdomyolýza postihla práve mňa. Oveľa bežnejšou je pre hobby športovcov, ktorých je určite mnoho aj medzi čitateľmi tohto textu.

Prichádza napríklad vtedy, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Radíme športovcom

Športovci píšu

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie