Denník N

Euro, osemfinále: Zápas zmenili jedným ťahom. Ako Angličania vyradili Nemecko a ukončili éru trénera Löwa

Harry Kane oslavuje anglický postup. Foto - TASR/AP
Harry Kane oslavuje anglický postup. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

v utorok sme sledovali osemfinálový súboj, ktorý pútal veľkú pozornosť, Anglicko doma nastúpilo proti Nemecku.

Z postupu sa po úspešnej realizácii taktiky Garetha Southgata tešia Angličania, ktorí ani vo štvrtom zápase neohúrili, no hrajú ako úspešné turnajové mužstvo a stále nedostali ani gól.

Nemci sa, naopak, neúspešne rozlúčili s dlhoročným trénerom Joachimom Löwom, ktorý na lavičke národného tímu podľa kritikov už presluhoval.

Angličania sa vo štvrťfinále stretnú s Ukrajinou. Tá do osemfinále prekĺzla aj vďaka pomoci Švédov, ktorých teraz dramatickým spôsobom vyradila.

Súhrn futbalového Eura prinášame po každom hracom dni. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast a posielame ho aj e-mailom vo forme newslettra.


Anglickí futbalisti naposledy na veľkom turnaji vo vyraďovacom zápase zdolali Nemecko vo finále MS 1966 a odvtedy s rovnakým súperom zažili niekoľko bolestivých prehier.

Jedna z nich prišla v semifinále domáceho Eura 1996, keď Angličania s Nemcami vypadli v rozstrele, v ktorom rozhodujúcu penaltu nepremenil ich súčasný tréner Gareth Southgate.

55-ročné čakanie na veľké víťazstvo nad Nemeckom na veľkom turnaji však Angličania ukončili v osemfinále Eura pred vlastnými fanúšikmi vo Wembley.

Nemcov zdolali 2:0, k čomu im pomohlo šťastie aj premyslený plán Garetha Southgata, ktorý pred kamerami BBC dostal aj otázku, či cíti satisfakciu za rok 1996.

„Nemôžem to zmeniť a navždy to bude bolieť kvôli spoluhráčom, ktorí tam hrali so mnou. Je však krásne, že sme ľuďom dopriali ďalší deň, ktorý si budú pamätať. Teraz ideme do Ríma a musíme to zopakovať,“ povedal.

Southgate zvolil na zápas s Nemeckom taktiku, o ktorej najviac vypovedá to, že ani José Mourinho by to neurobil inak.

„Z hľadiska dizajnu hry a zápasového plánu nie som ďaleko od tímu Garetha Southgata,“ zhodnotil Mourinho pre rozhlasovú stanicu talkSPORT, ktorej poskytuje postrehy počas celého Eura.

Anglický tréner jednoznačne stavil na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Súhrn MS vo futbale

Súhrn toho najdôleležitejšieho z hracieho dňa futbalových MS.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie