Denník N

Piráti začali strácať voličov. České voľby môžu rozhodnúť Babišove útoky a strašenie migrantmi

Z Babišovho ANO sa stala strana seniorov. Foto - TASR/AP
Z Babišovho ANO sa stala strana seniorov. Foto – TASR/AP

Česko čakajú o tri mesiace parlamentné voľby a Babiš začína útočiť na svojho najväčšieho rivala – koalíciu Pirátov a STAN-u. Konzervatívnejšiu trojkoalíciu Spolu zatiaľ necháva na pokoji.

Po aprílových a májových optimistických číslach klesli Pirátom a STAN-u preferencie o päť percentných bodov, čo je zhruba štvrtina voličov strany. Pokles mohli spôsobiť obavy zo zvyšovania daní v programe koalície a vplyv môžu mať aj ataky proti Pirátom zo strany Andreja Babiša, ktorý straší migrantmi a ľavicovými zákonmi.

Voči konkurenčnej koalícii Spolu zatiaľ nepodniká žiadne kroky.

„Andrej Babiš si za súperov vybral Pirátov a STAN. Spolu si zatiaľ nevšíma. Je v zložitej situácii a bude potrebovať s niekým vládnuť, ak sa tam nedostanú sociálni demokrati a komunisti,“ hovorí pre Denník N komentátor portálu Seznam zprávy Jindřich Šídlo.

Kampaň sa zrejme poriadne rozbehne až po letných prázdninách. Tromfnúť Babiša však pre opozíciu nebude jednoduché. Rozhodujúce môžu byť postoje k migrantom a záchrane štátneho rozpočtu a ktorá z menších strán sa nedostane do snemovne.

PirátSTAN ako PS, Spolu ako SaS 

Rozdiely v programoch dvoch veľkých koalícií nie sú veľké. Odlišnosti by sa našli skôr [lockba]v prioritách. Progresívnejší Piráti a STAN (skrátene aj PirátSTAN) sa chcú zamerať na digitalizáciu štátnej správy a zdravotníctva, nižšie dane z práce a podporu podnikania. S heslom „z montovny na mozkovnu“ chcú zmodernizovať školstvo.

Prioritami konzervatívnejších Spolu sú ozdravenie verejných financií cez daňovú brzdu, podpora rodín a orientáciu na EÚ a NATO.

Väčšie rozdiely sú v cieľových skupinách a kampaniach oboch koalícií.

Liberálni a v hodnotových otázkach progresívni Piráti a ideologicky nevyhranený STAN, pozostávajúci zo starostov a ľudí z regiónov, cielia hlavne na liberálneho mestského voliča a mladých ľudí. Trojkoalícia Spolu, zložená z kresťansko-demokratickej KDU-ČSL a liberálne pravicovejšej ODS a TOP 09, zase skôr skôr na vzdelanejších Čechov s nadštandardnejším príjmom a vďaka KDU-ČSL aj na starších a konzervatívnejších voličov.

„Obidve koalície sú geniálne v tom, že každá z nich mieri na stredopravého voliča, ale Piráti a STAN cielia na viac liberálneho aj progresívneho a Spolu na konzervatívneho. Voliča to donúti vybrať si jednu alebo druhú stranu. Keď bude Andrej Babiš pred voľbami útočiť napríklad na PirátSTAN pre liberálnejšie postoje k prijímaniu migrantov, odláka ich to k Spolu a naopak,“ hovorí pre Denník N český politológ Jakub Lysek.

Ak by sme hľadali paralely medzi českými a slovenskými politickými stranami, Piráti a STAN podľa Lyseka pripomínajú koalíciu Progresívne Slovensko a Spolu a voliči ODS a TOP 09 voličov SaS.

Rozhodnúť môžu migranti

V súboji o zhruba desať percent voličov naklonených obom koalíciám môžu v menšej miere rozhodovať kultúrno-etické otázky, ako je legalizácia konopy, manželstvá pre páry rovnakého pohlavia alebo prijímanie migrantov. Aj keď sa Piráti donedávna vyjadrovali otvorenejšie, konopa aj manželstvá homosexuálov v ich programe chýbajú, možno v snahe nevyplašiť ani konzervatívnejšieho nerozhodného voliča.

V kultúrno-etických otázkach sa však ani jedna zo strán silno nevyhraňuje, ako to bolo v predvolebných kampaniach na Slovensku. Tie, koniec-koncov, nie sú pre liberálnejších Čechov až také podstatné ako pre Slovákov. Témou, ktorá môže zavážiť najviac, je však postoj k migrácii.

Aj keď sú v programe aj pri otázke migrácie Piráti zdržanlivejší, sú napríklad proti kvótam z EÚ, už na nich dezinformáciami útočí premiér Andrej Babiš. Na Twitter napísal, že Piráti chcú zdaniť prebytočné metre štvorcové v bytoch a potom do nich niekoho nasťahovať, najlepšie migranta.

V tomto prípade môžu podľa experta na politický marketing Karla Komínka vysoké percentá Pirátov v prieskumoch viac uškodiť, ako potešiť. „V momente, keď sa vyšvihnete hore, vás začnú ostatné strany vnímať ako konkurenciu a začnú na vás útočiť,“ hovorí Komínek.

Podľa Komínka mnohé dezinformácie súvisiace s Pirátmi vznikajú na základe online Pirátskeho fóra, kde príspevky komentujú ľudia s rôznymi názormi vrátane extrémne ľavicových. Transparentnosť Pirátov tak môže byť niekedy na škodu.

„Len čo konkurencia použije nejaký kontroverzný výrok, bude strana už ťažko dokazovať, že nejde o jej oficiálne stanovisko. V súvislosti s Pirátmi sa začali šíriť rôzne hoaxy. Keď do českého Googlu zadáte vetu Piráti chcú…, vyhľadávač vám ponúkne frázy od odobratia vodičáka seniorom po nasťahovanie migrantov do voľných bytov. To signalizuje, že ľudia tieto témy vyhľadávajú,“ vraví Komínek.

Spolu nemusí uškodiť suchá kampaň 

V kampani Pirátov a STAN-u sa odráža ich cielenie na mladšie ročníky. Aj keď sa otázkou digitalizácie vo svojom programe zaoberá aj koalícia Spolu, Piráti a STAN pôsobia v tejto oblasti kompetentnejšie.

Vidno to aj na webe koalície, kde si volič môže za štyri minúty prečítať program v kocke, alebo naklikať „program na mieru“, zatiaľ čo program Spolu ponúka voličovi tridsaťstranový PDF súbor.

Nielen na výsledku koalície Spolu, ale aj Pirátov sa ešte môžu odraziť sexuálne škandály poslanca TOP 09 Dominika Feriho. „Feri vzbudil u mladých ľudí záujem o politiku a komunikoval s nimi neformálne cez sociálne siete. Keď mladá generácia zažila takéto sklamanie z politiky, je možné, že aj časť, ktorá by volila Pirátov, nepríde vôbec k voľbám,“ vysvetľuje Komínek.

Feriho spolustraníčka Markéta Pekarová Adamová nemá schopnosť pritiahnuť mladých voličov a rovnako ju nemá ani predseda ODS Petr Fiala a KDU-ČSL Marian Jurečka. Podľa oboch odborníkov nemusí byť suchosť v kampani úplne na škodu. „Keď sa na to pozeráme z pohľadu konzervatívneho voliča napríklad z Moravy, kampaň mu môže vyhovovať a byť v poriadku. Nemyslím, že by z tohto pohľadu bola tá kampaň vedená zle,“ hovorí politológ Lysek.

„Nie je rozumné, aby sa všetci politici snažili robiť tie isté veci. Minule som videl fotografiu lídrov Spolu, ako sa hojdajú na ihrisku. Vzbudilo to vo mne rozpaky, pretože to pre nich nebolo prirodzené. Nesedí to k ich osobnostiam a pôsobí to neautenticky. Takéto pokusy môžu pôsobiť kŕčovito a je lepšie, keď ich nebudú robiť vôbec,“ vyjadril sa Komínek.

Zabudnutí seniori

Veľkou a rozhodujúcou skupinou, na ktorú poriadne necieli hlavne koalícia Spolu, sú seniori. Predseda ODS Petr Fiala síce niekedy zavesí fotku z domova dôchodcov a Piráti cez projekt Seniori na palube organizujú pre staršiu generáciu diskusie a zameriavajú sa v nej hlavne na dezinformácie, ale jednoznačným víťazom u seniorov je aj tak Andrej Babiš.

S voličmi komunikuje hlavne prostredníctvom Facebooku, ktorý staršia generácia používa.

V kampani ide o emócie a voliči si strany vyberajú skôr podľa ich predstaviteľov ako programu. „Seniori sú s Andrejom Babišom emočne spätí. On je ich generácia a pamätajú si 90. roky a privatizáciu ODS a ČSSD. Až Andrej Babiš bol ten, kto ich dokázal presvedčiť, aby volili niekoho iného ako KSČM a ČSSD. K ODS seniori nikdy neprejdú,“ myslí si Lysek.

Naopak, Andrej Babiš má problém zasiahnuť svojou kampaňou niekoho iného ako seniorov. „Keď robíme analýzu voličov strán, ANO sa za osem rokov zmenilo zo stredovej populistickej strany na hnutie seniorov. Väčšina mladých odmieta voliť Babiša a odmietajú jeho kroky, aj keď nemusia byť vždy zlé,“ dodáva Lysek.

Spolu aj po voľbách spolu?

Podľa posledného prieskumu agentúry Kantar by sa do parlamentu mohli dostať koalície Piráti a STAN, Spolu a ANO. Za nimi nasleduje krajne pravicová SPD Tomia Okamuru a nová strana Přísaha bývalého policajta Roberta Šlachtu. Komunisti a sociálni demokrati z ČSSD by bariéru piatich percent neprekonali.

Český rozhlas vypracoval podľa posledného volebného prieskumu päť variantov vládnych koalícií. Pri variante vlády Pirátov a STAN-u so Spolu môžu nastať nezhody medzi Pirátmi a časťou ODS.

Obidve strany sa vyhraňujú voči Andrejovi Babišovi a skladaniu vládnej koalície s ANO. Problém je v časti ODS, ktorá nesúhlasí s politikou predsedu Petra Fialu a je skôr naklonená spolupracovať vo vláde s ANO než s Pirátmi. ODS navyše čaká v januári kongres, kde budú voliť nového predsedu. „Medzi ODS a Pirátmi je generačný rozdiel. Piráti patria už do postkomunistickej generácie politikov a nezažili socializmus ani 90. roky,“ vraví Lysek.

Ak by Spolu a PirátSTAN zostavili vládu, museli by robiť menšie kompromisy hlavne v liberálno-konzervatívnych témach. Najviac by sa ich cesty rozchádzali pri riešení asi najväčšieho problému, ktorým je rozpočet a zadlženie krajiny.

Vláda Andreja Babiša podporovala namiesto živnostníkov veľký priemysel, zvýšila dôchodky a znížila dane najbohatším ľuďom. Pravicová ODS, naopak, nechce ísť cestou zvyšovania daní a ako klasická ekonomicky liberálna strana si predstavuje škrtanie v štátnej správe. Analýzy však ukazujú, že Česko bude musieť ísť cestou zvyšovania daní tak či tak.

Dôležitý bude každý hlas a percento

Porážka Andreja Babiša sa podľa komentátora Šídla stále komplikuje.

Do volebného súbaja už vstúpil aj prezident Miloš Zeman. Okrem vyjadrenia v televízii Prima, že bude voliť ANO, oznámil, že za premiéra nevymenuje lídrov volebných koalícií, ale predsedu najsilnejšej strany.

„V preklade to znamená, že za predsedu vymenuje Babiša. Očakávam, že ANO a obidve koalície budú mať tesné výsledky a rozhodovať môže každý hlas a percento. Pokiaľ nebudú mať opozičné koalície 120 kresiel v snemovni, očakávam dlhú zimu a vládu až na jar,“ predpovedá Šídlo.

Vo voľbách bude možno rozhodovať každý hlas a dôležité bude, kto z potenciálnych podporovateľov Babiša sa do snemovne nedostane.

Na šesť percent sa dotiahla nová strana Přísaha. Jej predseda Robert Šlachta si s heslom Čas na spravodlivosť zakladá na imidži bývalého policajta a podľa politológa loví v rovnakých vodách ako ANO, SPD a KSČM. Je možné, že v parlamente by potichu podporovala aj Babišovo ANO, ako to robí KSČM a opozičná SPD.

„To, čo rozhodne voľby, nebude víťazstvo Spolu ani PirátSTAN-u. Dôležité bude, či sa do parlamentu nedostane jedna z trojice strán KSČM, ČSSD alebo SPD, ktorá ho ticho podporuje. Zložiť vládu bude potom pre Andreja Babiša veľmi ťažkou úlohou,“ uzatvára Lysek.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie