Denník N

Kto sa postará o manžela, keď bude mať vedľajšie účinky? Prečo sú Indky pri očkovaní ďaleko za mužmi

Indický pár prichádza na očkovanie. Foto - TASR/AP
Indický pár prichádza na očkovanie. Foto – TASR/AP

Niekde ženy nedostanú povolenie na očkovanie od svojho manžela či otca, problémom sú aj hoaxy, ktoré sa k nim dostanú skôr ako oficiálne informácie.

Patriarchát a presvedčenie o tom, že život ženy nie je taký dôležitý a nemá takú hodnotu ako život muža. To spolu s hoaxami, chudobou a neprístupnosťou k moderným technológiám spôsobuje, že v Indii je proti covidu zaočkovaných výrazne menej žien ako mužov, čo veľmi znepokojuje odborníkov na verejné zdravotníctvo.

V niektorých tamojších štátoch je situácia taká, že zo všetkých podaných vakcín išlo ženám len 30 percent. Hoci India je známa rodovou nerovnováhou (teda, že tam všeobecne žije viac mužov ako žien), nepomer medzi zaočkovaním mužov a žien sa nedá vysvetliť len týmto fenoménom a uvedomujú si to aj indické úrady, ktoré stupňujú vysvetľovaciu kampaň zameranú na ženy.

Tá má však len minimálny dosah na odľahlé územia, vidiek či na komunity, kde sa od žien očakáva, že aj tak budú sedieť len doma a starať sa o domácnosť, a teda údajne nemajú veľkú šancu sa nakaziť. Pandémia mala a ešte stále má v Indii mimoriadne dramatický priebeh, čo sa týka počtu nakazených aj úmrtí, ale aj toho, ako zdravotnícky systém nezvládal nápor chorých.

Bez povolenia niet očkovania

Krajina spustila očkovanie v januári, ale stále sa jej nedarí distribuovať vakcíny tak, aby nevznikala taká očividná rodová nerovnováha. Analytička Sofia Imádová, ktorá robila prieskum prístupnosti k očkovaniu v Indii denníku Guardian, povedala, že príčin tohto stavu je viacero.

Niekde ženy nedostanú povolenie na očkovanie od svojho manžela či otca, niektoré ho aj majú, ale keďže ich „poručník“ sa napríklad nemôže uvoľniť a sprevádzať ich na očkovanie, zmeškajú termín.

Problematická je aj registrácia cez internet či aplikácie. V mnohých indických rodinách, ak vôbec, má smartfón len muž a žena ho nevie používať ani len na telefonovanie, nieto aby sa preklikala cez aplikáciu k termínu na očkovanie. 58 percent indických žien nikdy v živote nepoužilo internet, čo platí aj pre 38 percent miestnych mužov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Životy žien

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie