Denník N

Žilina nepríde o festival animácie. Fest Anča sa začína online aj naživo

Festivalovou témou sú Tradície. Vizuál od grafického dizajnéra Mareka Menkeho sa pohráva s motívmi z klasických Večerníčkov.
Festivalovou témou sú Tradície. Vizuál od grafického dizajnéra Mareka Menkeho sa pohráva s motívmi z klasických Večerníčkov.

Streamovanie filmov doplnia premietania a koncerty na mieste.

Prevažne cez internet a menšia časť programu naživo na mieste. Zmiešaný model kultúrneho podujatia si tento rok vyskúša aj Fest Anča – festival animácie pre dospelého diváka.

Začína sa vo štvrtok 1. júla.

„Tešili sme sa na stretnutie naživo v Žiline, ale stále nie je isté, že by začiatkom júla bolo možné zrealizovať podujatie takej veľkosti bezpečne a v súlade s platnými opatreniami,“ vysvetľuje rozhodnutie spustiť festival najmä v online podobe programová riaditeľka Ivana Sujová.

Podujatie, ktorého tohtoročnou témou sú Tradície, potrvá do 4. júla.

To najlepšie zo svetovej animácie vrátane sprievodného programu však akreditovaní návštevníci budú môcť streamovať až do nedele 11. júla. Výnimkou sú hudobné koncerty, ktoré budú sprístupnené len najbližších 24 hodín.

Živý program v Žiline sa bude konať obmedzených podmienkach. To znamená maximálne 30 ľudí v kinosálach – viac kultúrny semafor neumožňuje. Na live verziu si permanentky ani vstupenky v predpredaji nekúpite, predávať sa budú až na mieste.

„Otvorenie Fest Anče naživo berieme ako bonus. Podujatie otvárame ľuďom, ktorí budú chcieť zostať na časť programu. Divákom, ktorí chcú mať istotu, že budú môcť pohodlne odsledovať program, odporúčame uprednostniť online Fest Anču,“ vysvetľujú organizátori.

Plusy podujatia – kvalitná dramaturgia, hviezdne poroty, silný program kombinujúci animáciu s inými formami umenia – zostávajú zachované v online podobe.

Novinkou je sekcia Anča v rúšku. Podľa dramaturga Jakuba Slováka reflektuje pandémiu očami animátorov a funguje ako časová kapsula: „Zachytili prežívanie pandémie a novú realitu, v ktorej sa nachádzame, a sú tam aj osobné filmy, ktoré sa vyrovnávajú s témou izolácie.“

Fest Anča je jediný slovenský multimediálny festival, ktorý je zameraný na animovaný film primárne pre dospelého diváka. Každoročne sa koná v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie a v Novej synagóge v Žiline. Prináša súčasné progresívne animované filmy a to najlepšie z histórie žánru, snaží sa zvyšovať povedomie o animácii ako plnohodnotnej umeleckej forme.

Tipy z programu:

Felvidék – Horná zem

Povojnové vyháňanie maďarského obyvateľstva z národnostne zmiešaných oblastí Československa nebolo také masové ako odsuny sudetských Nemcov, ale aj tam dochádzalo k násilnostiam. Dotkli sa aj rodiny Vladislavy Plančíkovej, ktorá v tejto historickej detektívke spája formu dokumentu s animáciou, aby sa dopátrala nielen zabudnutej rodinnej histórie. K tomu znejú piesne Jany Kirchner. Mimochodom, začiatkom júla sa do kín dostane dokument To ta monarchia, ktorý Vladislava Plančíková nakrútila o Rómoch v Spišskom Hrhove.

Krvavá pani

Nestarnúca, digitálne zrekonštruovaná klasika Viktora Kubala z 80. rokov. Áno, príbeh krvavej grófky nakrútil aj Juraj Jakubisko, ale podľa mnohých je práve minimalistická Kubalova animácia s prvkami hororu i paródie tou lepšou verziou osudov čachtickej panej.

Hudbu k filmu zaimprovizuje inštrumentálne duo Ranjevš & Óbasz (elektrická gitara a bicie). Ide o dvoch členov formácie Kin, ktorá sa stretla v dánskej Kodani počas lockdownu, a začali spolu robiť hudbu na pomedzí džezu, avantgardnej tradície, improvizácie a grungeu.

Dom vlkov (La Casa Lobo)

Vedeli ste o tom, že v povojnovom Čile fungovala nacistická kolónia? Fungovala celé desaťročia, pod ochranou diktátora Pinocheta ju založil ex-nacista Paul Schäfer. Toto je príbeh ženy, ktorá zo sektárskej komunity utečie a nájde úkryt v opustenom dome spolu s dvoma prasiatkami. Rozprávkou inšpirovaný klaustrofobický horor so surreálnymi prvkami vznikol jedinečnou animačnou technikou, pri ktorej sa používali veľkoformátové maľby či ľudské bábky v nadživotných veľkostiach. Garantujeme, že ste nič podobné ešte nevideli.

Hudba

Z Berlína pricestuje Adi Gelbart. 46-ročný animátor, multimediálny umelec a fanúšik modulárnych syntetizátorov je na Fest Anči známe meno. Na jednom z minulých ročníkov súťažil so svojím videoklipom o lietajúcich mačkách. Psychedelický audiovizuálny set odohrá na vlastnoručne vyrobených nástrojoch po otváracom ceremoniáli vo štvrtok večer.

Alternatívny pohľad na slovenský folklór ponúka Ancestral Archeology. Prečo alternatívny? Hudobníčka Nina Pixel a vizuálny umelec Adrián Kriška v tomto audiovizuálnom projekte hľadajú v domácom folklóre feministické a queer motívy.

Trap pre pankáčov? Xanaxový rap pre uplakaných mileniálov? Edúv syn po debutovom albume Karel Gott je mŕtvy, keď hralo rádio nahral EP s názvom Plakala.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie