Denník N

Cestovanie do zahraničia nie je bezpečné, nezaočkovaní pôjdu povinne do karantény. K rizikovým krajinám pribudlo Taliansko

Aktualizované 30. 6. Pri príchode z dovolenky v zahraničí bude rozhodovať, či je človek očkovaný, nie to, z ktorej krajiny prišiel.

Pre variant koronavírusu delta sa zmení spôsob, ako sa budú dovolenkári vracať zo zahraničia na Slovensko. Vláda schválila nový semafor s viacerými zmenami. Upozorňuje, že cestovanie do zahraničia nie je v momentálnej epidemickej situácii bezpečné.

„Importu variantu delta nie je prakticky možné zabrániť v dôsledku jeho vysokého reprodukčného čísla, ktoré je na úrovni 6 až 7,“ upozorňuje. Reprodukčné číslo ukazuje, koľko ľudí nakazí jeden pozitívny.

Preto sa ruší pôvodný semafor, ktorý rozdeľoval krajiny na zelené, červené a čierne podľa miery rizika. Podľa toho boli aj rozdielne pravidlá pri príchode z daných krajín. „Takéto prevedenie sa však ukázalo ako nekontrolovateľné a dochádzalo k masovému obchádzaniu nastavených pravidiel,“ tvrdí ministerstvo.

Semafor už nerozdeľuje krajiny, ale cestovateľov – iné kritériá budú platiť pre zaočkovaných, iné pre tých, čo zaočkovaní nie sú. Bude platiť od 9. júla.

Nový semafor bude ukazovať len krajiny, ktoré sú rizikové, a bude ich prehodnocovať každý týždeň. Medzi rizikové krajiny pribudlo po Veľkej Británii a Portugalsku aj Taliansko. Rozdelenie platí od 26. júna, bude sa meniť každý týždeň.

Pravidlá vstupu

Jednoduchší vstup na Slovensko budú mať plne zaočkovaní. Definícia toho,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dovolenka 2022

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie