Denník N

Bývalý šéf NAKA Zurian tvrdí, že mu Čech z finančnej správy vravel o úplatku pre Mikulca. Vo výpovedi to nie je

Riaditeľ NAKA Branislav Zurian sa k Jankovskej nedostal. Foto N - Tomáš Benedikovič
Riaditeľ NAKA Branislav Zurian sa k Jankovskej nedostal. Foto N – Tomáš Benedikovič

Policajný prezident vyhlásil, že ak mal šéf NAKA takéto informácie, mal spísať úradný záznam a konať. Nič také sa podľa neho nestalo, Zurianove tvrdenia však aj tak preveria.

Bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Branislav Zurian tvrdí, že mu jeden zo spolupracujúcich obvinených v minulosti povedal o tom, že úplatok mal kedysi prijať aj minister vnútra Roman Mikulec.

„Akosi ticho je aj v ďalšej veci. Dano Čech mi hovoril, že Mikulec vraj zobral niekoľko tisíc eur za nejaký IT systém, ešte keď pôsobil vo Vojenskom spravodajstve. Čechovi to vraj povedal Imrecze,“ vravel Zurian v rozhovore pre Plus 7 dní, v ktorom priznal, že je nahnevaný.

Zurian zároveň povedal, že danú informáciu oznámil vyšetrovateľovi. „Treba pripomenúť, že Dano Čech je kajúcnik a kajúcnici musia hovoriť o každej im známej trestnej činnosti,“ tvrdil ešte šéf NAKA.

Hoci Čech spolupracuje s políciou a dnes je už právoplatne odsúdený za korupciu, nič také vo svojej výpovedi neuviedol. Potvrdila to polícia aj úrad špeciálnej prokuratúry.

Čecha odsúdil Špecializovaný trestný súd v konaní o dohode o vine a treste na trojročný podmienečný trest a dostal aj peňažný trest 30-tisíc eur.

Kovařík: Ako riaditeľ mal konať

Policajný prezident Peter Kovařík vyhlásil, že je z vyjadrení Zuriana sklamaný. „Ak mu konkrétna osoba uviedla konkrétne informácie, ako on tvrdí, tak jeho povinnosťou bolo o nej spísať úradný záznam a prideliť vec na vybavenie. Previerkou sme nezistili, že by konal tak, ako mu ukladajú predpisy. Ako riaditeľ mal nepochybne riadiť a konať,“ povedal Kovařík.

Podľa neho sa teraz dá už len domnievať, prečo s 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie