Denník N

Čo fajčil Elon Musk, keď si vybral Nemecko?

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Štvrťstoročná sága o chýbajúcom semafore v Berlíne hovorí o súčasnom Nemecku veľmi veľa.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Dobre počúvajte! Armin Laschet, šéf nemeckých stredopravých kresťanských demokratov a kandidát na kancelára, trafil do čierneho svojou krátkou analýzou toho, čo trápi Nemecko. Spontánne pomenoval toto trápenie ako „byrokratický pingpong“ a ilustroval ho na prípade jednej bližšie neurčenej križovatky na východnom okraji Berlína.

Asi pred 25 rokmi sa miestni mandaríni rozhodli nainštalovať semafor, aby bola križovatka bezpečnejšia. A potom prišli na rad pingpongové pálky. Najprv sa, zdá sa, dostali do sporu miestna samospráva s ľuďmi z vodárenskej spoločnosti. Vzhľadom na to, že šlo o chránenú oblasť, šlo aj o odvádzanie odpadovej vody z križovatky. Potom sa zmenili predpisy a svetlá si vyžadovali nové špecifikácie. Ďalej ľudia z hromadnej dopravy zistili, že svetelná signalizácia by narušila cestovné poriadky na blízkych zastávkach. A tak to šlo až do minulej jesene, keď niekoho osvietilo a v očakávaní opakovania celého procesu umiestnil na križovatku dočasný semafor. Trvalé riešenie by malo prísť v najbližších desaťročiach.

Čas je relatívny

Byrokracia sa, samozrejme, netýka len Nemecka, ale zdá sa, že spomenuté časové rozpätia sú pre najväčšiu ekonomiku Európy charakteristické. Približne v čase, keď sa začala anabáza so semaforom, začal Berlín plánovať aj svoje nové letisko. Po niekoľkých oneskoreniach ho otvorili – a teraz sa podržte – vlani na jeseň.

Tak to funguje, kamkoľvek sa pozriete. Všetky vlády od 90. rokov sľubujú „digitalizáciu“ krajiny. To teraz prináša ovocie. Napríklad viac ako rok od začiatku pandémie prestali nemecké zdravotnícke orgány hlásiť nové prípady prostredníctvom faxu a prešli na internet.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nemecká ekonomika

Olaf Scholz

Komentáre

Teraz najčítanejšie