Denník N

Tornádo na Morave zo mňa urobilo optimistu

Po tornáde na Morave v roku 2021: Pán Miloš sedí pred domom a premýšľa, čo bude ďalej. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Po tornáde na Morave v roku 2021: Pán Miloš sedí pred domom a premýšľa, čo bude ďalej. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Česko nie je stratené, aj keď to tak niekedy pri sledovaní večerných správ vyzerá.

Autor je spravodajca Českého rozhlasu

Tornádo na Morave zo mňa urobilo optimistu. Do ťažko postihnutej Moravskej Novej Vsi som prišiel v piatok ráno a zostal som tam až do pondelka. Napriek všetkému nešťastiu a zmaru som si uvedomil, že situácia v tejto krajine nie je zlá. Česi majú nízku dôveru vo svojich štátnych a politických predstaviteľov, ale keď ide do tuhého, dokážu sa spojiť. Síce len niektorí z nich, ale ono to v konečnom dôsledku stačí.

Existujú tisíce príbehov o rozbitých dedinách. Ako novinár som ich aj ja niekoľko objavil a poslal, ale tentoraz som to nevydržal, dostal som rukavice od Miloša Štetinu na Lipovej ulici a začal som nosiť tehly a vyvážať sutinu. „Ukážte mi, čo dokážete, reportér,“ podpichoval ma chlapík vystrojený motorovou pílou.

Počas svojej kariéry som pre médiá pokrýval najrôznejšie tragédie doma aj v rôznych častiach sveta, ale vždy som sa snažil byť prísne profesionálny. Lenže tu som bol v rozpakoch, najmä pár hodín po tragédii. Pritom som solídne vyškolený cynik a bezdomovcov sa môžem bez mihnutia oka opýtať na ich pocity.

No keď som okolo seba videl zástupy ľudí, ktorí asi dvanásť alebo štrnásť hodín po katastrofe prúdili do dediny, roztrúsili sa ako mravce po všetkých dvoroch a začali pomáhať, pomyslel som si, že je skvelé pridať sa k nim.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Tornádo na Morave

Komentáre

Teraz najčítanejšie