Denník N

Sagan hovorí, že protest nič nezmení, Cavendish má nečakane zelený dres. Čo priniesol úvod Tour

Mark Cavendish víťazí, v pozadí Peter Sagan. Foto - TASR/AP
Mark Cavendish víťazí, v pozadí Peter Sagan. Foto – TASR/AP

Vlaňajší víťaz Tadej Pogačar už stihol ukázať veľkú silu.

Tour de France v doterajšom priebehu priniesla viacero vážnych pádov. V 1. etape jeden z nich spôsobila nepozorná fanúšička s kartónovým transparentom, do ktorého narazil Tony Martin a „domino efekt“ následne poslal na zem veľkú časť pelotónu.

Organizátori chcú neznámu ženu súdiť, no francúzskym úradom sa ju štyri dni nedarilo vypátrať. Podľa RTL France ju však polícia v utorok zadržala v obci Landerneau a za neúmyselné ublíženie na zdraví jej hrozí minimálne pokuta 1500 eur.

Ďalšie pády už priniesla hektika v cyklistickom pelotóne, na čo doplatil aj Peter Sagan. Ten bol v závere 3. etapy vo výbornej pozícii, no jeho súper Caleb Ewan po kontakte s Timom Merlierom tvrdo spadol a vzal so sebou aj Sagana.

Ewan so zlomeninou kľúčnej kosti odstúpil, Sagan utrpel viaceré odreniny a tržnú ranu na boku, no na Tour pokračuje. Pád ho však zrejme pripravil o najlepší výsledok aj významný zisk bodov do súťaže o zelený dres.

Dočítate sa:

  • prečo cyklisti protestovali a čo si o tom myslí Peter Sagan;
  • ako sa Mark Cavendish dostal z dna do zeleného dresu;
  • koho Sagan považuje za svojich najväčších súperov;
  • prečo bude Tadej Pogačar tento rok ťažko zdolateľný;
  • prečo je Pogačarove víťazstvo v časovke prekvapivé.

Viacerí jazdci po 3. etape kritizovali organizátorov za dizajn trate. „Ktokoľvek ho navrhol, by si mal vyskúšať jazdiť spolu so 180 jazdcami na päť metrov širokej a kľukatej ceste, pričom všetci idú ‚na limit‘,“ napísal na Twitteri šprintér André Greipel.

Tim Declercq z Quick-Stepu po etape prezradil, že cyklisti vzhľadom na profil etapy apelovali na rozšírenie ochrannej zóny, v ktorej sa po pádoch ráta cyklistom rovnaký čas ako víťazovi, z troch kilometrov na osem.

Tento krok by podľa jazdcov zmenšil napätie – do nervóznych záverov sa totiž tlačia aj tímy s lídrami pre celkové poradie, aby nestratili čas. Presne to sa stalo Primožovi Rogličovi, ktorý spadol asi 10 kilometrov pred cieľom a nabral stratu minútu a 22 sekúnd.

Organizátori však cyklistom nevyhoveli, a tí tak svoju nespokojnosť premietli do protestu na začiatku 4. etapy, keď na minútu symbolicky zvesili nohy a zastavili jazdu.

V úvode od seba čakal viac

Peter Sagan, ktorý stále patrí medzi najvýraznejšie postavy cyklistiky, však pri proteste na čele pelotónu chýbal. Po etape sa k téme pádov postavil pragmaticky a pesimisticky dodal, že protest nepovedie k žiadnej zmene.

„Sám seba sa pýtam, čo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Peter Sagan

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie