Denník N

„Grófka“ neobžalovaná, zneužité agrodotácie nevrátené, bitky na poliach nevyšetrené: bilancia farmárov z východu po troch rokoch

Farmár Béreš so zhoreným BMW jeho syna, bitky na poliach a protestná jazda traktorov na Bratislavu. Foto N – Andrej Bán
Farmár Béreš so zhoreným BMW jeho syna, bitky na poliach a protestná jazda traktorov na Bratislavu. Foto N – Andrej Bán

Farmári na východe sú na tom horšie, ako boli, hádajú sa medzi sebou. Naopak, „grófka“ Ľubica Rošková je na tom lepšie, ako by sa dalo čakať.

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Michalovciach a na dolnom Zemplíne.

Čo bolo na začiatku farmárskych traktorových protestov, návštev europoslancov na Slovensku a návštev našich farmárov v Európskom parlamente?

Čo spôsobilo záujem svetových médií, ktoré si hľadali na mape mesto Michalovce a tlmočníkov na exotický trip?

Čo viedlo k zdeseniu z toho, že „tam kdesi“ sa tri dni bijú farmári o pôdu a úrodu, že vzduchom lietajú facky, sekery, teleskopické obušky, že džíp odtláča SUV, nákladné auto odťahuje džíp a kombajn ťahá nákladné auto?

Čo predchádzalo odhaleniu, že firma bývalej okresnej šéfky Smeru a psychologičky Ľubice Roškovej, ktorú Robert Fico nežne volal „naša Ľubka“, poberala takpovediac v pote tváre agrodotácie aj na betónové letisko a asfaltové parkovisko?

BMW. Na začiatku toho celého bolo zhorené čierne BMW.

Zločin a pomsta

Marec 2018. Sme pri motoreste Ričky za Sobrancami, pár kilometrov od ukrajinskej hranice. Tu sa to všetko začalo.

„Ten neurobí nič, zabijaci sú v ohrade,“ vraví mi Juraj Béreš, keď s rachotom otvára veľkú kovovú bránu na svojom hospodárskom dvore. Bojové plemeno psa vrtí chvostom, potom sa zvalí na chrbát a v submisívnej polohe sa krúti. Naokolo traktory a iné stroje.

Jún 2021. Na odstavenej benzínke pri motoreste v tôni pod strieškou parkujú tri ukrajinské kamióny. Nevyhnutná prestávka za vstupnou bránou do Únie. Ričky sú pre koronu zavreté, jediný pracovník motorestu kdesi vnútri spí.

„Počkajte, musím ho zobudiť,“ vraví Béreš jednému z kamionistov, ktorého zastavil zamknutý vchod. Rád by na toaletu.

Okolo nás prejde policajné auto. Spomalí, za benzínkou sa otočí, opäť spomalí a vracia sa na Sobrance. Béreš je zvyknutý, už si ho ani nevšíma.

Až keď vstaneme od stola a ideme k dôverne známej kovovej bráne, zamknutej na tri visacie zámky, všimnem si, že farmár za tri roky viditeľne pochudol. Žena aj dcéra odišli, jeden z dvoch synov je z bezpečnostných dôvodov v zahraničí, na druhého prepísal svoj majetok.

„Pamätáte, čo som vám tu povedal? Že hľadáte taliansku, ale je tu slovenská mafia,“ otvorí Bereš s rachotom bránu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Agro

Denník N v Michalovciach

Od 28. júna do 11. júla bola časť redakcie Denníka N presťahovaná do Michaloviec. Zemplín sa tak stal hlavným regiónom nášho novinárskeho záujmu. Naši reportéri tu pracovali na reportážach, robili rozhovory, organizovali diskusie a stretávali sa s občanmi.

Slovensko

Teraz najčítanejšie