Denník N

Šírava chce byť opäť slovenským morom, miestami je to však návrat do minulého storočia bez cyklotrás a ihrísk

Zemplínska šírava. Foto N – Peter Lázár
Zemplínska šírava. Foto N – Peter Lázár

Letá medzi vlnami pandémie sú na Zemplínskej šírave plné turistov. Celoročné prevádzky majú problém.

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Michalovciach a na dolnom Zemplíne.

Zemplínska šírava zažívala svoje slávne obdobie ešte pred novembrom 89. Ako „slovenské more“ ju vyhľadávali turisti aj z okolitých štátov, ktoré patrili do takzvaného východného bloku. Po páde komunizmu sa otvorili hranice a ľudia už mohli bez obmedzení cestovať k skutočným moriam. A Šírava začala upadať.

Pustnúcu a zanedbanú turistickú destináciu postupne zviditeľňovali súkromné aktivity podnikateľov v novom miléniu. Hudobné open air akcie pri moteli Kamenec, výstavba Thermalparku alebo v poslednom čase veľmi vyhľadávaná Medvedia hora.

Tieto aj viaceré ďalšie svetlé príklady však nezmenili Šíravu ako celok na atraktívnu zónu, ktorej meno znie už na prvé počutie pre turistov lákavo. Pretože je tu oveľa viac nedostatkov.

„Problémom je chátrajúca infraštruktúra a tu sa bavíme o úplne všetkom – cesty, parkoviská, chodníky, verejné osvetlenie, revitalizácie pláží, rekonštrukcie zariadení cestovného ruchu, sociálne zariadenia…“ vymenúva Patrik Cimprich, výkonný riaditeľ Zemplínskej oblastnej organizácie cestovného ruchu, v čom všetkom vidí dlhodobý nedostatok peňazí.

Medvedia hora na Zemplínskej Šírave. Foto N – Peter Lázár
Thermalpark pri Šírave. Foto N – Peter Lázár

Pandémia zvyšovala letnú návštevnosť

Aj na Šírave vyčíňala pandémia, no vlani, paradoxne, spôsobila aj najsilnejšie leto za posledné roky, čo sa týka návštevnosti. Po jarných opatreniach vlády v roku 2020 prišlo prázdninové uvoľnenie, ľudia mali obmedzené možnosti cestovať do zahraničia, tak využívali všetko, čo ponúka Slovensko.

Aj teraz cestovatelia dostali varovanie, že všetci nezaočkovaní pôjdu po návrate zo zahraničia do povinnej karantény, a dá sa očakávať silná dovolenková sezóna na Slovensku – ak tretia vlne nepríde ešte v lete.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Michalovciach

Od 28. júna do 11. júla bola časť redakcie Denníka N presťahovaná do Michaloviec. Zemplín sa tak stal hlavným regiónom nášho novinárskeho záujmu. Naši reportéri tu pracovali na reportážach, robili rozhovory, organizovali diskusie a stretávali sa s občanmi.

Slovensko

Teraz najčítanejšie