Denník N

Vysokoškoláčka z Malčíc: Knihy z knižnice som si požičiavala, aj keď nám doma rok nešla elektrina

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Michalovciach a na dolnom Zemplíne.

Mária Sándorová je prvá v rodine, ktorá získala vysokoškolský titul. Pochádza z malej dediny Malčice v michalovskom okrese. Už ako malé dieťa si zažila, že sa s ňou spolužiaci nechceli hrať a počúvala od nich, že je iba cigánka. V ďalšej škole to už bolo aj strkanie aj od Rómov.

Mária aj tak stále čítala knihy, učila sa dokonca aj na branné cvičenie. Neodradilo ju, že doma nemali rok elektrinu, že občas nemala peniaze na autobus. Mária sa zapojila do programu Aj ty máš šancu! organizovaného Centrom pre výskum etnicity, ktoré pomáha Rómom pri štúdiu na vysokých školách. Dnes má titul z Ekonomickej univerzity v Bratislave a novú prácu.

Ako sa vám žije v hlavnom meste?

Som tu už šesť rokov, zvykla som si a neviem si predstaviť, že by som sa vrátila naspäť. Mám tu kopu kamarátok, môžem chodiť von, je tu plno ľudí. Mám veľa možností, čo robiť. Je tu, samozrejme, oveľa viac aj pracovných príležitostí a môžem aj ľahšie vycestovať do iných krajín.

Čo sa vám najviac páči na Bratislave? 

Veľmi rada sa prechádzam po Starom Meste. Keď som brigádovala v centre, zvykla som sa pešo prejsť cez Starý most až do Petržalky. A keď som bývala na internáte v Horskom parku, hocikedy sme chodievali na Slavín. Mám rada takéto bratislavské vyhliadky. Pridala som sa aj k študentskej organizácii a našla som tu super ľudí, scestovaných a ‚open-minded‘. Už to nie je ako na strednej, kde ma ohovárali za to, že som bifľoška a mysleli si, že som nudná.

Ako si vaši rodičia predstavujú život v Bratislave? 

Mama si predstavuje, že všade na mňa číha nebezpečenstvo. Počas pandémie som bývala doma a mama začala dúfať, že už ostanem doma navždy. Nechcela, aby som išla do Bratislavy, bála sa, že ma nebude mať pod dohľadom a nebude mi vedieť pomôcť, keď sa mi niečo stane.

Ale myslím si, že je na mňa hrdá. Sestra mi minule písala, že rodičia všade, kam idú, hovoria, že som inžinierka a že mám prácu.

Čo pre vás znamená titul?

Pre mňa to je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Michalovciach

Od 28. júna do 11. júla bola časť redakcie Denníka N presťahovaná do Michaloviec. Zemplín sa tak stal hlavným regiónom nášho novinárskeho záujmu. Naši reportéri tu pracovali na reportážach, robili rozhovory, organizovali diskusie a stretávali sa s občanmi.

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie