Denník N

Americkí piloti stretávajú na oblohe úkazy, ktorým nerozumejú oni ani Pentagón

Výrez z odtajneného záznamu, ktorý zachytili prístroje amerického vojenského lietadla. Neznámy objekt je tmavý bod v strede záberu.
Výrez z odtajneného záznamu, ktorý zachytili prístroje amerického vojenského lietadla. Neznámy objekt je tmavý bod v strede záberu.

Vládna komisia skúmala desiatky pozorovaní podivných javov. Autori nezistili, čo je ich pôvodcom.

Na minulotýždňovú správu Úradu riaditeľa Národnej spravodajskej služby (DNI) Spojených štátov čakal zástup záhadológov, ufológov i konšpirátorov.

Špeciálna komisia, ktorá vznikla na základe zákona podpísaného minulý rok v decembri ešte Donaldom Trumpom, totiž skúmala pol druha stovky úkazov na oblohe, ktoré zaznamenali najmä piloti amerického námorníctva za uplynulých 15 rokov.

Jej zostručnený záver znie:

– Zo 144 skúmaných prípadov sme si istí pôvodom jediného pozorovaného javu (spľasnutý balón), pri zostávajúcich 143 nevieme, čo presne piloti a senzory našich vojenských lietadiel zaznamenali.

– Jediné, čo vieme s istotou, je, že nejde o žiadny z našich utajovaných vojenských programov.

UFO vs UAP

Komisia vznikla v reakcii na množiace sa správy o tom, že americkí vojenskí piloti vo vzduchu zaznamenávajú javy, ktoré si nedokážu vysvetliť.

Niektoré zo záznamov, ktoré zachytili najmodernejšie prístroje, sa dostali aj na internet. Pentagón niekoľko z nich nedávno oficiálne odtajnil. Na jednom z videí počuť komunikáciu pilotov, z ktorej je zrejmý ich úžas z toho, s čím sa práve stretli.

V celom dokumente sa autori dôsledne vyhýbajú označeniu UFO (neidentifikované lietajúce objekty), ktorá sa stala synonymom pre mimozemské koráby. Od roku 1996 sprofanovanú kombináciu troch písmen začala nahrádzať skratka UAP (neidentifikované úkazy na oblohe). Dôvod je prostý. Veľká časť neznámych „objektov“ sú v skutočnosti svetelné javy, zvyšok pozemské zariadenia. Názov UAP sa tak dištancuje od toho, aby sme za každým zábleskom na nočnej oblohe hneď videli lietajúce taniere mimozemšťanov.

Bez ohľadu na to v Spojených štátoch zriadili Pracovnú komisiu pre neidentifikované nebeské úkazy (UAPTF).

Čo skúmala

Komisia analyzovala spomínaných 144 prípadov zachytených od novembra 2004 do marca 2021. Veľká časť z nich pripadla na obdobie prelomu rokov 2014 a 2015.

K dispozícii mali záznamy z najcitlivejších senzorov a pozorovacích prístrojov, ktoré majú americké vojenské lietadlá na svojich palubách, a očité svedectvá pilotov. Jeden z nich napríklad tvrdí, že rok 2014 bol zlomový, pretože jeho jednotka vtedy začala používať modernejší radar, ktorý dokázal zachytiť to, čo starší typ nevedel.

Hneď na začiatku materiál upozorňuje, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie