Denník N

Domáce pracovisko nemusí byť za jedálenským stolom. Kde naň nájsť priestor a ako si ho zariadiť?

Foto - JumpStory
Foto – JumpStory

Ak plánujete dlhodobo pracovať z domu, máme pre vás tipy, ako si zariadiť domáce pracovisko.

Počas posledného roku veľa ľudí zistilo, že im práca z domu vyhovuje a návrat späť do kancelárie neplánujú. Ak si ani vy neviete predstaviť opäť tráviť päť dní v týždni v kancelárii, no váš domáci pracovný kút nie je ideálny, v článku vám poradíme, ako si ho zariadiť a čo pri jeho budovaní zohľadniť.

Ak ste posledné mesiace pracovali za jedálenským stolom, mohli ste nadobudnúť pocit, že nič meniť netreba. Zriadenie samostatného domáceho pracoviska však môže prispieť k väčšej pohode aj lepšiemu výkonu.

 „Špeciálne vyhradený priestor má praktické, ale aj emocionálne výhody. Z pragmatického hľadiska je dobré môcť si rozložiť niekde papiere a nájsť ich v tom istom stave, ako sme ich tam nechali,“ vysvetľuje psychologička Lenka Rušarová.

Samostatný priestor na prácu z domu môže zohrať dôležitú úlohu v rámci psychohygieny. Foto – Vitra
Samostatný priestor na prácu z domu môže zohrať dôležitú úlohu v rámci psychohygieny. Foto – Vitra

„Z psychologického hľadiska je pre nás prirodzené teritoriálne správanie. Keď je niečo naše, vnímame to ako bezpečné. Máme pocit kontroly a dokážeme sa aj viac sústrediť, pretože nemusíme časť mentálnej kapacity zamestnávať starosťami, či hrozí nejaké ‚nebezpečenstvo‘,“ dopĺňa.

S názorom psychologičky sa stotožňuje aj architektka Lucia Kušnírová z ateliéru winwin: „Samostatný priestor na prácu z domu pomáha v organizácii dňa a zároveň v akejsi psychohygiene, keďže práca nezasahuje do priestoru vyčleneného na iné činnosti.“

Jedálenský stôl podľa architektky síce nahradí pracovný stôl, ak ide o krátkodobú činnosť alebo ak človek pracuje len s notebookom, na dlhší čas však nie je z hľadiska ergonómie ani funkčnosti ideálny. „V priebehu dňa potrebujeme využívať aj pôvodnú funkciu jedálenského stola, preto tu vzniká problém z neustáleho prehadzovania pracovných pomôcok a stolovania,“ vysvetľuje architektka.

Kde si nájde domov domáce pracovisko

Ak žijete v dome alebo vo veľkometrážnom byte, s umiestnením pracovného kúta alebo aj samostatnej pracovne nebýva väčší problém, výzvou sú však menšie byty.

„Pracovný kút by sa mal nachádzať na takom mieste,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Reality

Bývanie a záhrada, Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie