Denník N

Keď budete sledovať zápas La Ligy, pozrite sa za bránku. Nájdete tam aj odkaz z Michaloviec

Dušan Plichta. Foto N - Tomáš Hrivňák
Dušan Plichta. Foto N – Tomáš Hrivňák

Dušan Plichta býva na bočnej ulici v Michalovciach. Jeho dom sa na prvý pohľad nezdá ničím nezvyčajný, vtom však príde domáci a privedie nás k altánku.

„Táto záhrada je trochu ako španielsky konzulát,“ smeje sa. „Za tie roky som v nej privítal množstvo Španielov. Niektorí ma ani nepoznajú, prídu len tak s adresou na papieriku.“

Plichta sa pochváli, že robí výbornú paellu. „Naučili ma to v roku 2009, keď som sa stal čestným občanom mesta Villarreal,“ pokračuje.

Villarreal je preňho ako druhý domov. Má v ňom priateľov, pravidelne ho navštevuje a dokonca založil slovenský fanklub miestneho futbalového klubu.

Dnes má asi štyridsiatich členov, medzi nimi aj moderátora Milana Juniora Zimnýkovala. „Fandiť Barcelone alebo Realu je super. Villarreal je však o niečom inom,“ vraví.

Nadväzuje naňho súčasný prezident fanklubu Šimon Melník: „Sme ako rodina.“

Toto je príbeh, ako v malom meste na východe Slovenska vznikol fanklub mužstva, ktoré počas celej svojej existencie vyhralo iba jednu veľkú trofej. Ani zďaleka však nie je „len“ o futbale.

Dočítate sa aj:

  • o príhode, ktorá „najlepšie poukazuje na to, ako Villarreal pristupuje ku svojim fanúšikom“;
  • ako fanúšikovia Villarrealu oslavovali prehru svojho tímu;
  • prečo vždy vo Villarreale vypukne eufória po dosiahnutí 43-bodovej hranice;
  • v čom podľa zahraničného novinára spočíva výnimočnosť Villarrealu;
  • čo majú spoločné Michalovce a Villarreal.

Na Letnej takých fanúšikov nezažili

Keď budete sledovať najbližší zápas Villarrealu, pozorne sa pozrite za niektorú z bránok. Nájdete tam nápis Penya El Madrigal Eslovaquia, čo je názov michalovského fanklubu Villarrealu. Penya znamená „fanklub“, El Madrigal je názov villarrealského štadióna a Eslovaquia je „Slovensko“.

„Vie o nás celý svet,“ vraví Milan Junior Zimnýkoval.

„Síce nie som veľký futbalový fanúšik a ani sa vo futbale nevyznám ako všetci na Slovensku, ale z fandenia Villarrealu mám niekoľko úžasných príhod,“ pokračuje.

Foto N – Tomáš Hrivňák

„Vrchol, čo som zatiaľ zažil, bol zápas Európskej ligy proti Sparte Praha. Keď sme vystúpili na parkovisku na Letnej, všimli si nás prví Česi. ‚Jééj, bratia Slováci!‘ kričali na nás. Vtom sme si však dali dresy Villarrealu a oni sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Michalovciach

Od 28. júna do 11. júla bola časť redakcie Denníka N presťahovaná do Michaloviec. Zemplín sa tak stal hlavným regiónom nášho novinárskeho záujmu. Naši reportéri tu pracovali na reportážach, robili rozhovory, organizovali diskusie a stretávali sa s občanmi.

Futbal

La Liga

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie